Amorphophallus titanium Deze plant heet ‘De Penisplant.’ Officieel natuurlijk niet, maar dit is wel de naam waarmee iedereen ‘m aanduidt. Officieel heet de plant Amorphophallus titanium (Phallus betekent in het Latijn ook penis). Deze reuzenaaronskelk heeft een bloem die een doorsnede kan krijgen van wel 3 meter. De bladeren worden wel zo’n 5 à 6 meter hoog. De plant kent geen bloeiperiode, omdat-ie maar ééns in de drie jaar groeit. Vorige week was er een unicum, want toen groeide er één in de Hortus Botanicus in Leiden! Begin juli groeide er zelfs ook één, dus ze hebben met het stuifmeel van de ene bloem de andere kunnen bevruchten, in de hoop dat er nieuwe zaden ontstaan. De bloem bloeit zo’n twee dagen, maar het bekijken ervan is geen pretje. De eerste dag verspreidt de plant de geur van rottend vlees, dit is om vliegen aan te trekken die in de natuur hun stuifmeel verspreiden. De tweede dag bloeit de plant geurloos.
De plant is in het wild alleen nog maar in de regenwouden van West-Sumatra te vinden, maar de bloei staat zwaar onder druk omdat het leefgebied steeds kleiner wordt, en de bloem maar zo weinig zich kan voortplanten. Daarom wordt de plant doorgekweekt in Horta Botanica, onder andere in Leiden en de Nationale Plantentuin België in Meise. Het bloeien van de bloem was overigens zo’n happening, dat je het via een livestream bij de NOS (Nederlands nieuwsmedium) kon volgen. Ook hebben ze er een artikel over geschreven, klik
>hier< om het te lezen.
Kokia Cookkei De volgende bloem is een bloem die op een haar na was uitgestorven. Of eerder… op een tak na. De Kokia Cookkei is een bloem die alleen op Hawaii groeit. Het is een bloem die aan een boomachtige plant groeit. De plant was al zeldzaam en al sinds 1918 uitgestorven in het wild, dus werd uiterst voorzichtig behandeld. Echter was er in 1978 een grote brand in de ruimte waar de plant nog kon groeien en stonden daar álle planten. Eén tak werd wonder boven wonder gespaard en sindsdien kunnen wetenschappers, vooral met de nieuwe technieken van de huidige tijd, de tak enten (vastplakken aan een andere bestaande sterkere basisplant) en kan de bloem zich weer beter voortplanten. De bloem is echter nog steeds zeldzaam! Dit komt omdat de verwante basisplanten waaraan geënt is, ook zeldzaam zijn.
Zwarte TulpEen volgende bijzondere plant is een niet bestaande plant, namelijk: de zwarte tulp. De 17e eeuw in Nederland was ook wel de Gouden Eeuw, er werd veel geld verdient met graan- en wapenhandel. Mensen werden rijk en konden zich daarmee luxe veroorloven. Schilderijen, kleding… en ook tulpenbollen! Tulpen waren helemaal je van het en net als kleding ook onderhevig aan mode. En zo ontstond een grote run op zwarte tulpen. Echter: zwarte tulpen bestaan helemaal niet. De een na de andere handelaar kwam met het verhaal dat er nu écht een tulpenbol was geïmporteerd waar een zwarte tulp uit zou groeien. Er werd superveel geld voor zo’n bol betaald, maar nooit was het zwart, altijd hooguit paars. Inmiddels, met alle kweektechnieken, bestaat de zwarte tulp nog steeds niet. Er zijn wel twee heel dieppaarse tulpensoorten geweekt, namelijk een ‘reguliere’ en een parkiettulp. De reguliere groeit van april tot mei, zijn ongeveer 60 centimeter lang en heet ‘Queen of the Night’, oftewel ‘Koningin van de Nacht.’ De zwarte parkiettulp kent dezelfde bloeiperiode en heet ‘Black Parrot’, letterlijk vertaald ‘Zwarte parkiet.’
Spookorchidee Dendrophylax Lindenii Dendrophylax lindenii is de latijnse naam van de Amerikaanse spookorchidee. Hij komt voornamelijk voor in Florida en Cuba en is een meerjarig lid van de orchiee familie Orchidaceae. Naast spookorchidee staat hij ook bekend als de palmpolly en witte kikkerorchidee en vroeger als Polyrrhiza. Er zijn meerdere soorten spookorchideeën, Een ander staat bekend als Epipogium aphyllum en kan ook in de winter overleven.
De orchidee is in 1844 vernoemd naar zijn Belgische ontdekker plantenverzamelaar Jean Jules Linden
Op dit moment wordt de plant ernstig bedreigt in het wild en ze telen is verrassend moeilijk. Om de plant te beschermen is het in Florida volgens de wet verboden om hem te plukken.
Rafflesia De Rafflesia is een parasitaire bloem die vernoemd is naar Thomas Stamford Raffles. Op de bloemen na, leeft deze plant in een gastheer. Dit komt omdat ze eigenlijk geen bladeren en een hele kleine stengel hebben. De plant leeft vooral in planten van de wijnstokfamilie, vooral de Tetrastigma. Ze zijn erg afhankelijk van hun gastheren. Als er om welke reden ook maar iets gebeurd met de gastheer, kan de bloem zich niet goed ontwikkelen. In totaal zijn er zo’n vijftien tot negentien soorten ontdekt, maar niet allemaal zijn beschreven. Ze komen voor in Zuidoost-Azie, Indonesië, Borneo, Sumatra en de Filipijnen. De bloem staat bekend om een aantal dingen, waaronder zijn geur, die door vele wordt omschreven als een lijkachtige geur. Ook zijn grootte is erg opvallend. Sommige soorten kunnen een diameter van anderhalve meter bereiken en ruim zeven tot tien kilo wegen. De deelstaat van Maleisië, Sabah, gebruikt deze plant als zijn symbool.
Competitie:Welkom bij de competitie van vandaag. Vandaag hebben we een tweedelige competitie. Aller eerst moet je een kruiswoordraadsel oplossen. Dit kruiswoordraadsel gaat natuurlijk over verschillende bloemen. De oplossing van het raadsel vormt de tweede opdracht. Het is de bedoeling dat je minimaal 5 van de woorden die in het kruiswoordraadsel staan in die opdracht verwerkt. (let op, je mag natuurlijk meer woorden gebruiken). Je mag zelf weten welke woorden je gebruikt
Eisen:- Los het kruiswoordraadsel op
(klik hier)- De roze vakjes vormen een opdracht
- Voer de opdracht uit
- Stuur een printscreen van de opgeloste puzzel EN de opdracht.
Insturen kan tot: 20 augustus 23,59 uur naar het Nieuwsteam account met als naam: ZA bloemen
De top vijf maakt kans op het onderstaande setje