Wat is Parkinson? De ziekte van Parkinson is niet te genezen. Door de ziekte van Parkinson gaan er cellen in je hersenen langzaam kapot. Het zijn voornamelijk de cellen die het stofje dopamine maken.
Als iemand Parkinson heeft dan kun je dat vaak aan verschillende dingen merken zoals: moeite met kleine bewegingen (knoopjes dichtmaken), stijve spieren, de armen of benen trillen in rust momenten maar ook het trager bewegen van handen of benen. Iemand die Parkinson heeft herken je vaak ook aan de manier van lopen. Het kan zo zijn dat iemand meer sloft met de benen en meer naar voren hangt, dus niet rechtop loopt.
Daarnaast zijn er meer klachten die je kunt krijgen zoals moeite met slapen, problemen krijgen met de toiletgang, trager denken, moeheid, een angstig gevoel hebben, minder goed ruiken maar ook een depressie.
Helaas is ze ziekte van Parkinson nog niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die de klachten kunnen verminderen. Ze gebruiken voornamelijk levodopa en dopamine agonisten.
- Levodopa wordt vooral gebruikt om de symptomen van Parkinson te onderdrukken.
- Dopamine agonisten stimuleert de dopaminereceptoren in de hersenen. Mensen die de ziekte van Parkinson hebben krijgen deze medicijnen niet zomaar, de neuroloog zal deze moeten voorschrijven. De neuroloog zal dit alleen doen wanneer iemand klampt met de dagelijkse bezigheden.
Naast medicijnen zijn er ook behandelaars die mensen met Parkinson kunnen leren om ermee te leven. Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met genoeg te bewegen. Een logopedist kan helpen zodra het praten en slikken minder wordt. Ook een maatschappelijk medewerker kan ondersteuning bieden.
De ziekte begint meestal bij mensen tussen de 50 en 70 jaar, maar heel soms ook op jongere leeftijd rond de 40 jaar. Klik op [
deze] link om naar een YouTube filmpje te gaan over een mevrouw die op 43-jarige leeftijd Parkinson kreeg.
WeetjeParkinson is vernoemd naar de arts James Parkinson die in 1817 als eerste de ziekte.
Informatie verzameld via internet en mijn studieboek.