Kerst bij ons draait vooral om samenzijn met de familie en lekker eten. De cadeautjes komen bij veel gezinnen met Sinterklaas in plaats van op kerstochtend en dat zorgt dat wij als land geen echte kersttradities hebben. Dat is zeker niet in alle landen het geval. Ik neem je op deze tweede kerstdag mee op een reis rond de wereld, op zoek naar de opvallendste kersttradities.
Kentucky for Christmas
Japan is het land van de gekke uitvindingen, nieuwe gadgets en interessante gewoontes. Met kerst hebben ze wel een héél interessante gewoonte. Ze eten met de hele familie kip van KFC. Ja, die KFC. Na de tweede wereldoorlog zat het land er doorheen. Vanaf de jaren '50 groeide de welvaart en de economie in het land. Ze keken op naar het meest welvarende land ter wereld: De Verenigde Staten. Allerlei food-franchises opende in Japan in het begin van de jaren '70 en de interesse daarin was groot. De eerste KFC, toen nog bekend als Kentucky Fried Chicken, opende in 1970. 11 jaar later hadden ze 324 KFC's, verspreid door het hele land. KFC was overal.
Japan viert geen kerst. Maar 1% van de bevolking is Christen, en in de jaren '70 waren er daarom ook geen kersttradities in het land. Dat is waar KFC een gat in de markt vond. Ze bedachten een campagne, Kentucky for Christmas, in 1974. De eerste emmers met KFC kip werden besteld, onder de valse belofte dat het ook in de Verenigde Staten een traditie was om met kerst KFC kip te eten. Veel van de bewoners van het land trapten daar in, en dat zorgt ervoor dat KFC Japan tegenwoordig lange rijen wachtenden kent tussen 20 en 25 december, en daarmee zo'n 63 miljoen dollar verdiend.
Weinachtsgurke
Oké, dit is niet zozeer een traditie maar wel een leuk verhaal van iets dat wordt gemarket als een traditie. Het zijn de Amerikanen die ergens in de 1890'er jaren op kwamen zetten met het verhaal van de Duitse kerstaugurk. De Duitsers zouden een augurk ergens in de kerstboom verstoppen, en de persoon die deze als eerste zou vinden zou ofwel een extra cadeautje ofwel extra geluk voor het komende jaar krijgen.
Het ding is: dit is helemaal geen Duitse traditie. Maar 1% van de Duitsers heeft er ooit van gehoord, in tegenstelling tot de Amerikanen. Het is inmiddels een redelijke Amerikaanse kersttraditie voor enkele families, die vaak nog steeds geloven dat het van origine uit Duitsland komt en al eeuwen een traditie is daar. Het is echter in werkelijkheid dat glazen ornamenten voor in de boom in 1890 populair waren in Amerika, en waarschijnlijk de Amerikanen dit valse verhaal verzonnen om nog meer ornamenten - dit keer in de vorm van augurken - te verkopen.
Donald Duck
Wat Donald Duck met kerst te maken heeft? In Zweden zouden ze je raar aankijken als je dit aan ze zou vragen. Elk jaar, sinds 1959, zendt de Zweedse televisiezender TV1 Walt Disney's kerstspecial uit 1958 uit: From All of Us to All of You. In Zweden staat dit bekend onder de naam Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul, ook wel Kalle Anka genoemd.
De Zweden vieren kerst traditioneel op kerstavond - 24 december. Iedere 24 december om 15:00 's middags zendt TV1 deze kerstspecial uit en hele families kijken deze, ieder jaar opnieuw, samen. De special wordt vooraf gegaan aan een presentator die ieder jaar als Walt Disney de special aankondigd, en na afloop is er een clip uit de nieuwste Disneyfilm te zien (dat is een voorwaarde die Disney de zender heeft gesteld). Bijna de helft van alle Zweden kijkt deze special ieder jaar opnieuw.
El Gordo
Vorig jaar ging ik vlak voor kerst naar Sevilla op vakantie. Lekker, met een temperatuur van meer dan 20 graden, stad mooi versierd voor kerst. Mensen die zich voor aan het bereiden waren op de kerstdagen. Verkopers op straat en lange rijen voor kleine winkeltjes. Het duurde even voordat het kwartje viel, maar zowel de verkopers op straat als de kleine winkeltjes verkochten loten. En als ik zeg "lange rijen voor kleine winkeltjes", dan is dat ook precies wat ik bedoel. Echte lange rijen. Uren lange rijden Het waren loten voor de Spaanse El Gordo, vertaald 'De Dikke'.
El Gordo, ook wel de Sorteo Extraordinario de Navidad, Sorteo de Navidad of Lotería de Navidad genoemd, is de Spaanse kerstloterij die jaarlijks plaatsvindt. Sinds 1812 al is dit een traditie, georganiseerd door de Spaanse overheid. Op 22 december om 8:00 begint de trekking. Publiek is aanwezig in de zaal - die ook kans maken om prijzen te winnen. De personen die de lotnummers omroepen zijn sinds de allereerste trekking al de weeskinderen van Colegio de San Ildefonso in Madrid. In tweetallen trekken ze nummers waarbij de één al zingend het nummer noemt en de ander het bedrag dat erbij hoort.
Jaarlijk worden er 172 miljoen loten verkocht, waarbij mensen kunnen kiezen voor een heel lot (dat kost 200 euro) of een tiende lot (dat kost 20 euro). Gemiddeld geeft de Spanjaard 63 euro uit aan de loterij. 2,4 miljard euro aan prijzengeld is er te winnen. Dat willen we allemaal wel als kerstcadeautje, of niet?