Tegenwoordig hebben veel mensen er wel iets van: glow in the dark. Het is iets raars, want hoe kan het nou dat je licht krijgt terwijl je er (bijna) niks voor doet? En waar gebruiken we het eigenlijk voor? Dat wil ik jullie vandaag vertellen.
Veel leesplezier!
Natuurlijk is het wel leuk dat glow in the dark, maar waar is eigenlijk nou nuttig voor?
Je zou het namelijk niet denken, maar in het leger gebruiken ze dit ook! Dit doen ze om signalen aan te geven in het donker. Dit zijn echter wel iets andere glow sticks, deze geven namelijk veel langer licht.
Ook gebruiken ze het in het ziekenhuis en in het laboratorium, vooral om naar bloedcellen te kijken. Hoe ze dit doen is erg ingewikkeld.
Maar natuurlijk is en blijven de glow in the dark dingen voor ons het leukst, om er gewoon lekker mee te spelen.
Wist je dat de ANWB zelfs aan het vergaderen is over glow in the dark? Ze willen de witte balken op fietspaden verlichten met glow in the dark verf, zodat je 's nachts en 's avonds (wanneer het donker) is beter de weg ziet.
Hoe glow in the dark werkt en licht geeft is erg moeilijk, maar toch zal ik het proberen uit te leggen. Wanneer je dit niet snapt zal je niet de enige zijn!
Glow in the dark is niets meer dan chemoluminescentie. Dat is een verschijnsel wat optreedt wanneer er een chemische reactie plaatsvindt. Dit gebeurt dan in de vorm van luminescentie (=licht).
De chemische reactie van chemoluminescentie is meestal licht of warmte, en in dit geval dus licht. Hele kleine deeltjes die je met het oog niet kunt zien smelten dan samen en die zorgen voor licht! Je voelt het niet, maar er zit ook warmte in de deeltjes als ze samen zijn. Deels door deze warmte geeft het ook licht. Maar natuurlijk kan deze warmte niet eeuwig blijven, dus als de warmte minder wordt, zal het licht langzaam doven.
Als je een glow stick dus ''breekt'' laat je dus eigenlijk deeltjes bij elkaar komen en deze geven licht.