Demi schreef:Shereen schreef:
Ik studeer in Belgie maar woon in Nederland (het is voor mij dichterbij om naar een belgische animatie school te gaan dan een nederlandse).
Openbaarvervoer ik goedkoper in Belgie, maar er is veel meer vertraging (doordat ze alle sociale voorzieningen kapotbesparen). School is goedkoper (natuurlijk ook afhankelijk van de school) en je hebt recht op een beurs indien je ouders onder een bepaald bedrag verdienen. Deze beurs moet je niet terug betalen.
In Nederland bedienen ze je sneller in cafes en restaurants maar in Belgie verdien je meer als serveerster (als je 21 bent bijvoorbeeld).
In Nederland mag je al werken vanaf je 13 (wat ik trouwens schandalig vind) en in Belgie 15 (vind ik ook te jong). Je krijgt als jobstudent en jongvolwassene meer betaald in Belgie, maar in Nederland betalen mensen minder belasting.
-In Nederland zijn studentenvakbonden veel sterker dan in Belgie
-But that in return, heb je in Belgie betaalbaar onderwijs (soms volledig gedekt door de overheid met studietoelage, kotbeurs, etc.)
-Ik heb mijn eerste jaar op het middelbaar in Nederland gedaan en daar was het niveau veel hoger (havo/vwo), dan kso in Belgie. Maar misschien ligt aso dichter bij de havo/vwo opleiding, not sure. Misschien kan iemand mij daarop verbeteren.
In België betaal je als jobstudent onder een bepaald aantal uur per jaar ook geen belasting toch?Â
Volgens mij geldt grofweg qua middelbaar onderwijs:
vwo = aso
havo = tso/kso
mavo = bsoÂ
als ik het goed heb. Maar ik denk wel dat tso net iets theoretischer is dan kso toch? Waardoor tso dan misschien ook net wat meer overeenstemt met havo/vwo hier dan kso. Plussss ik heb zelf mavo/havo in jaar 1 en 2 gedaan en volgens mij krijg je dan het grootste gedeelte les op het ‘hoogste’ niveau, dus ik denk dat je inderdaad dan in je eerste jaar meer les hebt gekregen op vwo-niveau, waardoor het inderdaad meer aansluit bij aso dan bij tso/kso
we betalen alleer RSZ wat echt amper iets is