Wishbone schreef:
UITSLAG
Het is zover. Ik wil graag alle deelnemers bedanken voor het meedoen! Uiteindelijk heb ik meer dan 40 inzendingen gekregen voor de quiz en is er geloot. Ook nogmaals @Yvie bedankt voor het maken van de video!
DE WINNAARS
Vrouwen:
@AnnaJulia
@Stargate
@Effieleentje
@Belle
@Sas
@Xanaa
@Aether
@theBlondeSalad
@Cyaan
@BehindHerCamera
@TattooedGirl
@Nolite
@Shai
@Chubbles
@Michelle2001
Mannen:
@Chanyeol
@Percy
@Armageddon
@Kirito
De prijs wordt zo snel mogelijk naar jullie opgestuurd.
Er was bij een aantal stellingen sprake van twijfel, omdat deze interpretatiegevoelig bleek. Om deze reden mocht er een onderbouwing toegevoegd worden aan de antwoorden. Ik heb deze meegenomen in het beoordelen van de antwoorden en er zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Dit houdt in dat sommige antwoorden bijvoorbeeld alsnog goedgekeurd zijn.
In principe waren dit de JUISTE ANTWOORDEN:
1. Huisdieren kunnen ook het coronavirus krijgen en dat kan weer overspringen op mensen.
Fabel
Het gebeurt niet vaak dat een virus van een dier overspringt op een mens. Daarom dat er nu ook sprake is van een virus waar wij geen vaccin voor hebben, omdat dit zo weinig gebeurt. Het is tevens volgens het WHO onbewezen dat je huisdier geïnfecteerd kan worden met het virus en deze dus kan overbrengen op mensen. Wat wél is bewezen, is dat het virus korte tijd kan overleven op oppervlakten. Ook je huisdier is een oppervlak. Als je bijvoorbeeld je huisdier aait of op je huisdier hoest/niest, kan het virus dus blijven ‘plakken’ aan je huisdier en zo overgegeven worden als iemand anders bijvoorbeeld je huisdier aait.
2. De meeste mondkapjes werken niet tegen het coronavirus.
Feit
Een chirurgisch mondkapje sluit niet naadloos aan op het gezicht en laat bijvoorbeeld nog lucht door aan de zijkanten, waardoor het virus naar binnen kan. Dit mondkapje is ook eigenlijk bedoeld voor tijdens operaties en tegen bijvoorbeeld opspattend bloed. Het minder bekende FFP2-masker helpt wel als bescherming tegen het coronavirus, volgens viroloog Marjolein Knoester aan het UMC Groningen. Dit masker heeft een speciaal filter om door te ademen. Dit gaat echter heel zwaar en houd je maar een half uur vol voordat je uitgeput bent. Bovendien zit hij heel strak op het gezicht waardoor mensen hem snel omlaag schuiven, en dan werkt het niet meer.
3. Het virus verdwijnt mogelijk (deels) als de zomer aanbreekt.
Feit
Luchtwegvirussen verspreiden zich minder makkelijk als het warm is. Dat is tevens de reden dat er zomers minder griep is. Ook zitten mensen meer buiten en minder dicht op elkaar. Of het virus compleet verdwijnt, is niet duidelijk. Het kan namelijk terugkeren als het weer kouder wordt.
4. Het virus verspreidt zich via de lucht.
Fabel
Het virus verspreidt zich via druppeltjes speeksel of slijm. Je raakt alleen besmet als je dus in aanraking komt met die druppeltjes, bijvoorbeeld als iemand dicht bij je hoest of als je een oppervlak aanraakt waar het opzit en je vervolgens je gezicht aanraakt. Daarom is het belangrijk om in je elleboog te hoesten/niezen, afstand te houden en regelmatig je handen te wassen.
5. Nederland is het zesde best voorbereide land op een pandemie.
Fabel
Uit de 2019 Global Health Security Index blijkt dat Nederland het derde best voorbereidde land op een pandemie is van totaal 195 landen. Op plek twee staat het Verenigd Koninkrijk en op plek één staat de Verenigde Staten. Thailand staat op plek zes. België staat op plek negentien.
6. Je moet gemiddeld een minuut je handen inzepen om echt alle bacteriën en virussen te doden.
Fabel
Zeep heeft gemiddeld zo’n 20 seconden nodig om bacteriën te doden. Was je je handen dus een halve minuut, dan zit je zeker goed.
7. De bron van het coronavirus ligt bij het eten van vleermuissoep.
Fabel
De bron van het virus ligt mogelijk wel bij vleermuizen, maar niet bij het eten van vleermuissoep. De vleermuis in de soep is gekookt en daarmee zijn alle bacteriën en virussen na een minuut al inactief. Door het eten van de soep kan je dus niet besmet raken met virussen.
8. Testen op corona kunnen eerst positief uitvallen en later toch negatief zijn.
Feit
Het gaat om 0,5 procent van de testen en dit kan voorkomen als de persoon aan het begin of aan het eind van de besmetting zit. De testen zijn erg gevoelig en in de periodes tussen de testen kan het virus weer verdwijnen. Twee oorzaken hiervoor: 1. De persoon is wel besmet met het virus, maar het is niet het lichaam binnen gedrongen waardoor de persoon niet geïnfecteerd is, maar de test wel de geringe aanwezigheid van het virus kan aantonen. 2. De persoon is zodanig hersteld dat het virus nauwelijks meer aantoonbaar is.