Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Rascal
stuur me een berichtje als je iets verkoopt van mijn wenslijst!
0 | 0 | 0 | 0
0%
Om een reactie te kunnen plaatsen op het dagelijks nieuws dien je te zijn ingelogd.Nog geen account? Klik hier om een gratis account aan te maken.

> Sluiten
Helper
16 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
New York City (door Cinta )

The City that Never Sleeps, The Big Apple, The Empire City, Gotham City, The Metropolis...of simpelweg New York City. Deze bruisende stad, de woonplaats van vele Amerikanen maar ook vele immigranten, is één van de bekendste steden ter wereld, als het al niet #1 is. 
Oorspronkelijk werd New York bewoond door indianen. De eerste Europeaan die voet zette op het land waar zich nu de stad bevindt, was de Italiaan Giovanni da Verrazzano. Echter was het niet hij die het gebied op de kaart zette, maar de Brit Henry Hudson, waar ook de bekende rivier naar vernoemd is. Maandenlang werd er handel gedreven tussen dit gebied en Europa. De eerste families die zich hier vestigden, waren afkomstig uit Wallonië! Al volgden er vrij snel ook Nederlandse, Duitse, Engelse... families hun voorbeeld. De plaats kreeg de naam Nieuw-Amsterdam en werd overgekocht (voor wat nu 700 euro waard is!!) van de plaatselijke bevolking. Later werd het overgedragen aan Engeland en kreeg het een nieuwe naam: New York.

De stad speelde ook een grote rol in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Meerdere veldslagen tussen de Amerikanen en de Britten vonden plaats in New York. In 1787 werd George Washington er tot eerste president gehuldigd. New York was vanaf nu de hoofdstad van de republiek en bleef dit tot 1790. De economie en de bevolking kende een explosieve groei.

Na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), kwamen er miljoenen immigranten uit Europa en Azië een beter leven zoeken in New York. Dit leidde tot revolutie, criminaliteit en vakbonden. Op het einde van de 19de eeuw creëerde men "Greater New York": een nieuwe gemeentelijke overheid. New York en omstreken werd nu verdeeld in vijf delen: Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn en Staten Island (over deze delen komen nog aparte artikels). 

In de decennia hierna stroomde de stad bijna over met immigranten, maar ook met Amerikanen. New York kende een immense groei, op meerdere vlakken en maakte van zichzelf een thuis voor mensen van over de hele wereld. Hét voorbeeld van de "American Dream". Aangezien vele mensen zich hier vestigden, ook mensen die soms niet door de maatschappij werden geaccepteerd en meer, hoorden hier ook moorden, rellen, criminaliteit, vandalisme... bij.

Op de ochtend van dinsdag 11 september kende New York een moment van pure chaos: Al Qaida, onder leiding van Osama bin Laden, plegen terreuraanslagen. Ze kapen maar liefst vier Amerikaanse passagiersvliegtuigen. Twee hiervan vlogen door de Twin Towers van het World Trade Center. Dit veroorzaakte brand, instorting... en kostte meer dan 2600 mensen het leven. Bij de slachtoffers zaten ook erg veel brandweermannen en politie, die de slachtoffers een eerste hulp boden. Door de grote hoeveelheid vrijgekomen stof zijn er ook veel mensen gestorven aan de gevolgen van longaandoeningen. Een derde vliegtuig is neergestort op het ministerie van defensie, het Pentagon. Hier zijn ook honderden slachtoffers gevallen. Een vierde vliegtuig was vermoedelijk op weg naar het Capitool of het Witte Huis, maar is terug gewonnen door de passagiers. Zij hebben hun leven opgeofferd en zijn neergestort op een veld niet ver van Pittsburg. Deze traumatische gebeurtenis heeft heel de Verenigde Staten verandert. De aanval werd door president Bush gezien als een oorlogsverklaring. Ook de economie heeft enorm geleden: de totale schade wordt geschat op meer dan 20 miljard dollar.
New York heeft vele trekpleisters die elk jaar opnieuw reusachtig veel toeschouwers lokken. Dit zijn slechts enkele van de iconische bezienswaardigheden.

Central Park
Van de naam heb je waarschijnlijk al gehoord, want dit aangelegde park is wellicht het bekendste park van heel de Verenigde Staten. Frederick Olmsted en Calvert Vaux, winnaars van de ontwerpcompetitie voor Central Park in 1858, begrepen dat een groot park niet genoeg was: om de samenleving te bevorderen moest dit park ook veel sociale gelegenheden creëren. Het park is maar liefst 341 hectare groot (682 voetbalvelden!!) Volledig door de mens aangelegd, bevat het park verschillende meren, wandelpaden, twee schaatsbanen, een roeivijver, een dierenbegraafplaats en nog vele andere plekken. Ook staan er historische gebouwen zoals het Belvedere kasteel, de draaimolen, het bezoekerscentrum en langs het park liggen nog verschillende musea.

Statue of Liberty
Het Vrijheidsbeeld is misschien wel hét monument van New York. Het beeld, dat een verwelkomende functie heeft (het staat immers in de New York Bay), was een geschenk van Frankrijk (!!) ter ere van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776 en als teken van vriendschap. De datum staat ook in het beeld gegraveerd. Het beeld is ontworpen door Frédéric Bartholdi en Gustave Eiffel (ja de maker van de Eiffeltoren!) Je kan het beeld vanop de grond bezoeken maar je kan ook de klimming maken tot de kroon, waar je een uitzicht hebt over de stad. Van het beeld, dat overigens 11,5 meter lang is, bestaan verschillende kopieën die over de hele wereld verspreid staan. Zo staan er verschillende kopieën in Parijs en Las vegas!

Empire State Building
Deze toren is één van de hoogste in de Verenigde Staten, hij staat maar liefst op de vierde plaats. De 381 meter hoge toren opende in 1931, nadat men er meer dan 400 dagen aan gebouwd had! De naam is afkomstig van één van de bijnamen van de staat, namelijk "The Empire State". Toen het gebouw nog maar net af was, verwees men echter wel naar het gebouw als "Empty State Building", omdat men moeilijk huurders vond. De toren is ook populair in de filmwereld, zo wordt de toren gebruikt in de film King Kong, waar de gorilla Kong het gebouw beklimt. 

Wall Street 
"Wall Street" is hét woord dat men gebuikt als men verwijst naar de Amerikaanse financiële wereld. In 1817 bevond het hoofdkantoor van de New York Stock Exchange, de grootste aandelenbeurs ter wereld, zich hier. Wall Street werd oorspronkelijk "De Waal Straat/Wal Straat" genoemd. Dit is later verbasterd naar de huidige naam. Over deze naam doen twee verhalen de ronde. Het eerste verhaal vertelt dat de naam komt van de wal die de Nederlanders bouwden om Fransen, Engelsen en indianen van hun grondstuk te houden. Een andere verklaring is dat het verwijst naar de plaats waar Waalse families zich gevestigd hadden. Ook zijn er verschillende films gemaakt waarin Wall Street een rol speelt, denk maar aan de ietwat recentere film "The Wolf of Wall Street" met Leonardo DiCaprio.

Times Square
Times Square, ook wel bekend als "the Crossroads of the World", is zonder twijfel de bekendste straat van de wereld. Dit reusachtige plein is sinds het einde van de 20ste eeuw het commerciële centrum van de stad. Deze buurt wordt vooral gekenmerkt door de elektronische billboards die door heel de straat hangen. De naam Times Square is afkomstig van de befaamde krant "The New York Times", dat zijn hoofdkantoor daar had gevestigd. Voor deze vestiging heette de straat "Longacre Square".
In een grote stad zoals New York zijn er natuurlijk jaarlijks vele grote evenementen. Zo zijn er elk jaar verschillende loopwedstrijden, zoals de Empire State Building Run-up en de New York City Marathon.

Op 4 juli vieren de Amerikanen ook Independence day, wat uitbundig gevierd wordt met reusachtig veel vuurwerk én een traditionele jaarlijkse Hot Dog Eating Contest!

In het voorjaar organiseren o.a. Robert de Niro het TriBeCa festival in Lower Manhattan. Erg populair, aangezien het elk jaar groeit. Vele films gaan hier in première. Er worden trouwens ook veel films getoond die de nadruk leggen op sociale problemen.

Vele onder jullie hebben vast al eens gehoord van de Gay Pride in Amsterdam, maar deze is al veel langer actief in New York. Een hele week lang worden er feesten, discussies, voorstellingen... gehouden om te strijden voor hun rechten. Niet iedereen is hier even blij om, in 1969 waren er namelijk rellen tussen de deelnemers en de politie.

En natuurlijk mogen we nieuwjaar niet vergeten: misschien wel één van de bekendste jaarlijkse evenementen. Om stipt 23:59 uur laat men de Times Square Ball, een grote glazen bal, vallen. Deze bereikt na 43 meter zijn eindbestemming en dat betekend een nieuw jaar! Deze traditie is er al sinds 1907. We mogen natuurlijk het bijhorende feestje op Times Square niet vergeten, waar ieder jaar massa's mensen naartoe gaan om samen het nieuwe jaar te vieren.
Honkbal is dé populairste sport in de Verenigde Staten en ook in New York. Zij hebben met hun New York Yankees en de Mets maar liefst twee van de beste teams van het land. Sport is erg belangrijk in de VS en er worden daarom ook veel beurzen gegeven aan jonge talenten die dan verder getraind kunnen worden. Het logo van de Yankees is trouwens bekend en vooral populair op petten:

New York is een stad met veel drukte en waar vrijwel iedereen haast heeft. Daarom staat New York vol met kraampjes waar je bagels, koffie, hot-dogs... kan kopen. Andere typische New Yorkse etenswaren zijn cheesecake en chocolate chip koekjes. De gekste dingen worden er uitgevonden, neem maar een voorbeeldje aan de Cronut! Dit gebak is een kruising tussen een Donut en een Croissaint en vindt zijn oorsprong in een New Yorkse bakkerij.

 

Wanneer je aan New York denkt, denk je automatisch ook aan Broadway. Deze weg, oorspronkelijk het pad dat indianen gebruikten om te gaan jagen, is één van de grootste straten van New York, ook één van de enige straten die niet loodrecht op een andere weg ligt. Broadway is natuurlijk bekender om zijn theaters, Broadway Theatre. Er zijn maar liefst veertig zalen waar je naar een uitvoering of musical kan gaan kijken! De producties zijn meestal erg commercieel en de voorstellingen worden dan ook langer of korter gespeeld afhankelijk van de kritische reacties. Musicals die je zoal kan gaan kijken op dit moment zijn The Lion King, Wicked, Rock of Ages, Les Miserables, Chicago...en veel meer. The phantom of the opera heeft het voormalige record van de musical Cats verbroken, met maar liefst 7486 uitvoeringen! 

Ook Hip Hop vond zijn oorsprong in deze metropolis. Hip Hop is een hele cultuur, niet enkel een muziekgenre. Zo verstaan we onder Hip Hop breakdancen, rappen, DJen, en graffiti spuiten. Deze stroming begon zich te ontwikkelen in de jaren '70 en dan meer bepaald in the Bronx. 12 november 1974 beschouwt men als de "geboorte" van de Hip Hop, aangezien het toen een naam kreeg.
New York komt ook voor in verschillende mediavormen. Zo is de stad het décor voor verschillende films, series, boeken...

Bekende films
Eén van de meest bekende films die zich afspeelt in New York is "Breakfast at Tiffany's" met Audrey Hepburn in de hoofdrol. Zij speelt de rol van Holly Golightly, die de rol van glamoureuze, mysterieuze vrouw in New York speelt. Andere films zijn o.a. "When Harry met Sally", waar Harry en Sally willen bewijzen dat mannen en vrouwen (niet) zomaar vrienden kunnen zijn, "Sex and the City", waar je Carrie en haar vriendinnen in actie ziet, King Kong, over de gorilla die New York teistert en nog veel meer. New York zélf heeft ook een filmindustrie, maar deze is veel kleinschaliger als die van Hollywood.

Bekende series
Ook vele series kennen New York als thuisbasis. Denk maar aan "Gossip Girl", waar de jongeren van de Upper Class getreiterd worden door een roddelsite, of "glee", waar Rachel Berry & co het proberen te maken in the city where dreams come true. Ook in dit lijstje kan je "Sex and the City" terugvinden, evenals zijn spin-off "The Carrie Diaries". Aangezien New York ook een stad is waar criminaliteit niet weg te denken is, vind je ook politieprogramma's zoals "CSI New York" en "Castle".

Muziek
New York heeft vele grote artiesten voortgebracht. Zo komen o.a. Christina Aguilera, 50 cent, Lady GaGa, Billie Joel... uit de stad. Er zijn vele plaatsen waar je naar concerten kan gaan kijken, zoals Madison Square Garden, Lincoln Center en de Radio Music Hall. In New York vonden ook vele bands hun oorsprong, denk maar aan de Beastie Boys, Kiss, Ramones, The Pretty Reckless, Vampire Weekend... . Dat niet alleen, maar de stad inspireerde anderen om er muziek over te schrijven. Enkele bekende nummers over New York zijn "Empire State of Mind" (zie YT-filmpje), "New York, New York", "Talkin' New York" en veel meer. New York is een inspiratiebron voor velen!
Poll: Ben jij al in New York geweest?



Reactie plaatsen

Reageer op het artikel New York City.
Bericht plaatsen
Melden | Citeer | X
Cinta schreef op 18-02 14:20:
Cinta schreef:
Rochel schreef:
Rochel schreef:
Foxy schreef:
Echt een top artikel en ik heb hem helemaal gelezen!!! <img src='/layout/nl/images/smileys/lol.gif' alt='<img src='/layout/nl/images/smileys/lol.gif' alt='<img src='/layout/nl/images/smileys/lol.png' alt=':d'>'>'>


heb ik dit serieus echt helemaal gelezen
...yol je kan je echt speciaal voelen nu

YESS
Melden | Citeer | X
Cinta schreef op 18-02 14:18:
Cinta schreef:
Even serieus dit artikel heeft meer dan 2000 woorden
cool

ik ben hier nog steeds niet over oke!!
Melden | Citeer | X
Shots schreef op 09-02 22:27:
Shots schreef:
Cinta schreef:
Luonto schreef:
Cinta schreef:
ik wil hier meer reacties op srsly heb dit is mn levenswerk

Zou ik spammen

nou nee das misschien een beetje extreem

O
Melden | Citeer | X
Cinta schreef op 09-02 22:25:
Cinta schreef:
Luonto schreef:
Cinta schreef:
ik wil hier meer reacties op srsly heb dit is mn levenswerk

Zou ik spammen

nou nee das misschien een beetje extreem
Melden | Citeer | X
Shots schreef op 09-02 22:23:
Shots schreef:
Cinta schreef:
ik wil hier meer reacties op srsly heb dit is mn levenswerk

Zou ik spammen
Melden | Citeer | X
Cinta schreef op 09-02 22:15:
Cinta schreef:
ik wil hier meer reacties op srsly heb dit is mn levenswerk
Melden | Citeer | X
CRFJ schreef op 11-09 21:08:
CRFJ schreef:
Ik moet dit ect eens helemaal gaan lezen, NY lijtkmij zo gaaf!
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 11-09 17:50:
Kuvira schreef:
TaylorSwift schreef:
Als je hem helemaal gelezen hebt hou ik van je <3

yes yol houdt van mij nu wil ik een sticker

en new york omggggg♥
zo jammer dat ik agorafobisch ben dus ik durf niet daarnaartoe te gaan ;-;
Melden | Citeer | X
Compulsion schreef op 11-09 17:40:
Compulsion schreef:
TPR!!

Leuk artikel :d
Melden | Citeer | X
Shots schreef op 11-09 08:02:
Shots schreef:
Leuk! Ik ben er zelf ook geweest, het was geweldig.
Melden | Citeer | X
Cynthia schreef op 11-09 08:00:
Cynthia schreef:
Foxy schreef:
Echt een top artikel en ik heb hem helemaal gelezen!!! <img src='/layout/nl/images/smileys/lol.png' alt=':d'>

Melden | Citeer | X
Ligeia schreef op 11-09 07:17:
Ligeia schreef:
Leuk artikel!!! Stond ook in mn sollicitatie als idee dus vind het wel leuk om nu te lezen!!
Btw ik ga over 4 weken eyebrows
Melden | Citeer | X
Adelyna schreef op 11-09 06:50:
Adelyna schreef:
Foxy schreef:
Echt een top artikel en ik heb hem helemaal gelezen!!! <img src='/layout/nl/images/smileys/lol.png' alt=':d'>

Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 11-09 06:47:
Cindy schreef:
Omg wat een lap tekst... Oke even lezen.
Melden | Citeer | X
Cinta schreef op 11-09 05:38:
Cinta schreef:
Als je hem helemaal gelezen hebt hou ik van je <3
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 11-09 00:05:
Sas schreef:
Echt een top artikel en ik heb hem helemaal gelezen!!! :d
Melden | Citeer | X
Laryanue schreef op 11-09 00:05:
Laryanue schreef:
Een artikel over New York op 9/11. Smooth... Maar wat ik tot nu toe heb gelezen was erg interessant. Haha
Ik zal nog even verder lezen.



Nieuwsarchief
Amanda Tenfjord27-07-2022 00:00
Spy x Family25-07-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 24 juli 24-07-2022 00:00
Tinder18-07-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 17-07-202217-07-2022 11:59
Duurzaam reizen | Zomeractie week 216-07-2022 08:53
Files: Tyler Hoechlin11-07-2022 00:00
Serie: Pálpito08-07-2022 00:00
Mont Saint-Michel06-07-2022 06:06
Moonshot04-07-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 3 juli 202203-07-2022 00:00
Stadsparken || Zomeractie week 102-07-2022 00:31
Juli29-06-2022 00:00
The Princess Bride27-06-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 26-06-2226-06-2022 00:00
The STEMinist Novellas25-06-2022 00:00
Onbekende dieren #822-06-2022 00:00
FILES || Mila Kunis20-06-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 19 juni 202219-06-2022 00:00
Zomerse feitjes18-06-2022 00:00
Series ~ Tokyo Ghoul17-06-2022 00:00
Freddi Fish15-06-2022 00:00
De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam13-06-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 12-06-202212-06-2022 00:00
Moulin Rouge!11-06-2022 00:00
Vorige | Pagina: | Volgende