De euro is de munteenheid die gebruikt wordt door de inwoners van 19 landen van de Europese Economische en Monetaire Unie. In 2002 is de euro fysiek ingevoerd in Nederland en België. Misschien heb je nog een vage jeugdherinnering van het inwisselen van je gespaarde guldens of franken. Toch zijn we al een tijdje gewend euro's te gebruiken, maar wat weten we eigenlijk van de euro? Hieronder een aantal weetjes.
- Je kunt het euroteken typen door Alt Gr en de 5 in te drukken. Of de E, ligt eraan wat voor toetsenbord je hebt.
- Oorspronkelijk zou de euro 'ecu' heten, als afkorting van 'European Currency Unit'. Maar Duitsers spraken dit uit als 'ekoe' en dat vonden zij belachelijk klinken, waardoor ingestemd is met de huidige naam 'euro'.
- Er zijn vier landen die de euro gebruiken, maar geen lid zijn van de EU, namelijk Vaticaanstad, Monaco, Andorra en San Marino.
- De wallaroe, een soort kangoeroe, wordt ook wel eens 'euro' genoemd.
- Om valsmunterij tegen te gaan, zijn de metaalsoorten en de vorm van munten vastgelegd in de Europese wetgeving.
- De snelste muntpers kan 750 munten per minuut slaan.
- Naast de afbeelding op normale euro's, werd ook de afbeelding op chocolade-euro's, die bijvoorbeeld veel verkocht worden met Sinterklaas, aangepast naar de 'nieuwe' koning van Nederland in plaats van Beatrix.
- De eurobiljetten zijn gemaakt van katoenpapier, waardoor ze het langer volhouden in de handen van mensen dan 'normaal' papier.