Allereerst iets wat geheel in tegenstrijd is met alle opvoedregels die we hier hebben: boeren en slurpen. In Nederland en België is het de bedoeling dat je netjes eet en dus geen 'vieze geluiden maakt aan tafel' of 'knoeit met je eten' zoals ouders dat mooi kunnen omschrijven. In onder andere China is spaghetti naar binnen slurpen en boeren juist een teken van genot. De kok zal dit als een compliment opvatten. Als je stilletjes eet, kunnen zij dit opvatten als 'die persoon vindt zijn/haar eten niet lekker'. In stilte genieten zit er dus niet in!
In Afrika zijn er een aantal culturen waar de familie van een meisje nog een bruidsschat krijgt van haar man als ze trouwt. De grootte van bruidsschat kan bepaald worden door verschillende dingen, maar Ethiopië bij de Suri Tribe wordt deze bepaald door de grootte van een schijfje klei in iemands lip. Op jonge leeftijd wordt er bij meisjes een gat in de lip gesneden om deze vervolgens uit te rekken door middel van bijvoorbeeld takjes. Het doel is om een zo groot mogelijk schijfje klei in je onderlip te passen, zodat de familie een grotere bruidsschat krijgt.
In Amerika en een aantal andere Engelstalige landen is het heel normaal om te vragen hoe het gaat met iemand, zelfs al zie je die persoon voor het eerst. Echter is het niet de bedoeling dat je een beschrijving van je dag geeft of een uitgebreid antwoord zoals we dat hier gewend zijn, maar gewoon een korte 'Fine, how are you?' voldoet. Ook als het eigenlijk niet zo goed gaat, uit beleefdheid.
Het is weer februari, de maand waarin ook Valentijnsdag voorkomt. In Nederland en België is dit vooral een feest voor stelletjes en hechten we er binnen families niet zo'n waarde aan. Echter zit dit anders in Australië. Daar worden honderden rozen op het werk bezorgd en heeft iedereen wel een etentje gepland staan. Het is haast niet over te slaan! Voor mijn begrippen is het raar om Valentijn met iemand anders te vieren dan je geliefde, maar het is wel een zeer lief gebaar!
Spanje is niet alleen het land van de middagdutjes, de Siësta tussen twee en vier is heel gebruikelijk wegens de hitte, maar ook het land van het laat komen. Het is er heel normaal om laat te komen voor een afspraak en bij reserveringen in een restaurant wordt erop gerekend dat men niet stipt op tijd komt. Misschien omdat er nog gedoucht moet worden vóór het eten? Na het eten douchen wordt door de meeste Spanjaarden immers gezien als ongeluk, sterker nog, sommigen denken een hartaanval te krijgen wanneer zij na het avondmaal douchen.