Onderstaande tekst bevat mogelijk gevoelige onderwerpen voor jonge lezers. In dit artikel zal in gegaan worden op Anorexia Nervosa. Daarnaast bevat de tekst mogelijk spoilers. Lezen op eigen risico.
To The Bone is een Netflix-film over anorexia. De film richt zich op een twintigjarig meisje, Ellen, die lijdt aan Anorexia Nervosa. In haar tienerjaren is ze bij verschillende herstelprogramma’s geweest, helaas zonder succes. Haar familie heeft een nieuw tehuis in het oog, een tehuis voor jongeren onder leiding van een onconventionele dokter. Verrast door de ongebruikelijke regels die gehanteerd worden, wordt Ellen opnieuw geconfronteerd met haar eetstoornis.
De film werd in première gebracht op het Sundance Film Festival op 22 januari, terwijl de film pas vanaf 14 juli te zien was op Netflix. De 107 minuten lange film is door Netflix gekocht voor acht miljoen dollar. De film heeft van IMDb een 6,9 gekregen en van Rottentomatoes krijgt het 69% (van 51 recensies).
Opmerkelijk aan de film is dat de film gemaakt is door mensen die zelf slachtoffer geweest zijn met de eetstoornis. Zo is Lily Collins, die de rol van Ellen speelt in de film, speciaal voor haar rol gaan afvallen. Dit terwijl ze in het verleden zelf aan de ziekte leed, net als de schrijver en de regisseur (Marti Noxon).
De reacties op de film zijn verschillend. Sommigen stellen dat het jonge meiden zou kunnen inspireren om op een ongezonde manier gewicht te verliezen. Anderen stellen juist dat het voor een schrikbeeld kan zorgen. Daarnaast zijn er mensen die juist denken dat de film het bespreken van de ziekte verbeterd en dat de omgeving na het zien van de film makkelijker symptomen herkend bij de mensen om hen heen.
Aneroxia Nervosa
Het Griekse woord “Anorexia” verwijst naar het verlies van de eetlust. Het is echter niet zo dat patiënten met Anorexia Nervosa geen eetlust hebben, zeker bij aanvang van de eetstoornis hebben patiënten een normale eetlust. Ze kunnen wel eten, maar willen niet eten.
Kenmerkend voor patiënten met Anorexia Nervosa is dat zij het idee hebben dik te zijn. Deze overtuiging zorgt voor een intens verlangen om mager te zijn. Dit verlangen overheerst continu in de gedachtegang, de gevoelens en het gedrag van de patiënt. Nog iets wat kenmerkend is, is dat de gedachte dik te zijn en de angst om dik te worden, niet verdwijnen wanneer de patiënt een laag gewicht hebben. Sterker nog, gewichtsafname lijkt deze angst juist te vergroten. Daarnaast ontkennen patiënten het gewichtsverlies vaak.
Let wel op dat bovenstaande symptomen niet voor iedereen geldt die Anorexia Nervosa lijdt. Het is een stoornis die moeilijk te bepalen is en per persoon verschillend zijn. Mocht je je zorgen maken over iemand (of misschien wel over jezelf), neem dan contact op met een huisarts of een contactpersoon. Bij Anorexia Nervosa geldt namelijk: hoe eerder je erbij bent, hoe beter.