Algemeen
Welke studie volg je, en waar doe je dat? Ik volg momenteel de studie voor Recreatie manager aan De Rooi Pannen in Tilburg
In welk jaar zit je momenteel?
Ik zit nu in mijn laatste jaar!
Hoe ben je bij deze studie gekomen?
Dit is vrij laat op mijn pad gekomen. Toen ik nog op de middelbare in mijn laatste jaar zat, ben ik allerlei open dagen gaan bezoeken, waarvan eerst de NHTV in Breda. Daarna had ik me daarvoor aangemeld en ik was aangenomen, maar helaas gezakt voor mijn havo examens. Die examens heb ik geprobeerd opnieuw te doen op de VAVO en die had ik op 0.03 niet gehaald.
Ik ben in die tijd ook open dagen gaan bezoeken voor mbo opleidingen en toen kwam deze opleiding van De Rooi Pannen uiteindelijk ook in beeld. Ik heb hier 2 gesprekken gehad (lang verhaal) en ben uiteindelijk dus aangenomen.
Waarom heb je juist voor deze studie gekozen, op deze plek?
In eerste instantie had ik voor deze studie gekozen, vanwege het animatiewerk dat ik een aantal zomervakanties had gedaan op een camping in Zeeland en ik dit onwijs tof vond om te doen!
Tijdens de open dag hier heb ik studenten en docenten gesproken en er werd goed neergezet van wat de school te bieden had en het sprak me toen helemaal aan.
Inhoudelijk
Wat voor baan kun je krijgen met deze opleiding?
Je wordt breed opgeleid. Er worden lessen gegeven richting animatie, receptie en horeca. Het voornaamste is dat je afstudeert als recreatie manager. Je zou dan aan de slag kunnen gaan in een animatieteam. Verder zou je ook terecht kunnen aan de receptie of in een pretpark bijvoorbeeld. Voor de horeca heb je daar te weinig lessen voor om er echt je beroep mee te kunnen maken, want dan zou je echt Horeca moeten kiezen als opleiding.
Zou je hierna nog eventueel kunnen doorstuderen, en zo ja, wat zou je dan gaan doen?
Waar de school zich vooral op richt, zijn de HBO opleidingen in dezelfde branche, zoals de NHTV in Breda. Maar je zou met MBO-4 vrijwel overal terecht kunnen, tenzij anders aangegeven staat. Wat ik zelf van plan ben te gaan doen, is doorstuderen aan de HKU voor Theatre Design.
Kun je een aantal vakken noemen die bij deze studie horen?
Wat ik eerder heb benoemd, waren receptie en horeca. Daarnaast krijg je ook les in rekenen en economische vakken als bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie. Er word ook les gegeven in Nederlands en vreemde talen als Duits, Engels en Spaans. Verder nog activiteiten begeleiding en entertainment.
Wat is jouw favoriete vak, en waarom?
Ik heb er eigenlijk 2: Horeca en Entertainment. Horeca vanwege het eten natuurlijk!! Haha nee grapje. Ik vind het leuk om in de keuken bezig te zijn en daar dan nieuwe dingen in bij te leren. Waarom ik dan geen Horeca heb gekozen als opleiding? Ik wil mij daar niet mijn hele leven mee bezig houden en het is ook niet iets dat mij echt trekt om er mijn beroep van te maken.
Entertainment vanwege de shows die we gedaan hebben en je hebt er daarbij geen theorieles over. We hebben shows gedaan in thema van Disney en een show met een mix van de Efteling, een MonsterBall (denk aan de GhostBusters en Thriller) eindigend met de Moulin Rouge. Ook de uitstapjes die we daarbij hebben gemaakt, zoals naar de musical Lion King met daarbij een meet & greet met 'Zazu' en soundcheck.
Ik heb op zich wel meerdere favoriete vakken, maar deze springen er wel uit bij mij.
Wat is je minst favoriete vak, en waarom?
Rekenen, want wie houd daar nu niet van?
Hoeveel uur ben je gemiddeld per week kwijt aan opdrachten/werken aan verslagen?
Het hangt vooral per persoon af hoeveel moeite je met een vak hebt en hoeveel werk je daar dan aan besteed. Zo heb ik vrijwel altijd mijn huiswerk af tijdens de lessen, omdat ik daar totaal geen moeite mee heb (gehad). Voor de verslagen, zoals het schrijven van een ondernemersplan, gebruik ik wel alle tijd die ervoor nodig is en werk ik daar thuis aan. Dan ligt het er ook aan wat mijn schoolrooster doet, maar aan verslagen als deze heb ik thuis dagelijks 2 tot 3 uur eraan besteed.
Hoe wordt de stof die je leert getoetst op jouw opleiding?
Het is zeer vergelijkbaar met de middelbare school en misschien ook wel met het HBO, maar dat weet ik niet. Je krijgt gewoon lessen zoals je dat hebt op de middelbare. Geen hoorcolleges. Paar weken vooraf krijg je de stof die je uiteindelijk moet kennen en daar wordt dan nog extra aandacht aan besteed. We hebben zowel schriftelijke als mondelinge toetsen en soms ook praktijk voor de vakken horeca, entertainment en activiteiten begeleiding.
Wat zijn de absolute pluspunten aan jouw studie?
De absolute pluspunten zijn de uitstapjes. In het eerste jaar ga je voor het vak Recreatie & Sport Extern veel dingen ontdekken qua sport&recreatie. Zo zijn we gaan kanoën en karten.
Daarnaast hebben we een uitstap van een week gehad naar Parijs en de Ardennen, waarbij we ook Disneyland en de Walt Disney Studios hebben aangedaan. In de Ardennen hebben we een survivaltocht gedaan (tokkelen, etc.) en een bonte avond. Als afsluiter waren we naar Landgraaf gegaan om te gaan snowboarden ter voorbereiding op de sneeuwexcursie in het 2e jaar.
De sneeuwexcursie waar ik het over had, was in Oostenrijk bij Sell am Zee. Vooraf kon je kiezen uit skiën en snowboarden en daar kreeg je dan les in als je het nog niet kon en anders mocht je vrij gaan.
En wat zijn de minpunten?
De grote hoeveelheid stof/werk die er soms is. Ik heb daar zelf weinig last van, maar ik merk dat mensen om mij heen daar veel moeite mee hebben om dingen op tijd af te krijgen naast al het leerwerk dat er nog is.
Zou je de studie aanraden aan anderen, en waarom dan wel of niet?
Ik zou het alleen afraden als je niks met kinderen hebt. Je krijgt er bij ons namelijk veel mee te maken, omdat je soms ochtenden moet organiseren op school en kinderfeestjes. Ook moet je een hele dag op een basisschool activiteiten organiseren en uitvoeren.
Het is zeker een aanrader vanwege wat de school te bieden heeft. Buiten de saaie vakken om, krijg je hier een goed beeld over wat de branche inhoud en je ontdekt de dingen ook zelf door ze te doen en mee te maken. Daarnaast heeft de school ontzettend goede begeleiding als je, net als ik, een zware tijd bent doorgegaan en je ontwikkelt jezelf echt enorm. En mede door de uitstapjes die je maakt, kan je helemaal tot jezelf komen.
Wat wil je meegeven aan mensen die misschien voor deze studie willen kiezen?
Als je nog niet weet wat je wilt, dan is dit zeker een goede tussenstap, want er zijn er hier genoeg die dat eerst ook niet wisten, maar nu uiteindelijk wel hun keuze hebben kunnen maken over de vervolgopleiding.
Algemeen
Welke studie volg je, en waar doe je dat?
Ik studeer Management toerisme (hbo), ook wel bekend als HTRO (Hoger Toeristisch & Recreatief Onderwijs) op andere hogescholen. Ik volg de opleiding aan de NHTV in Breda, soon to be Breda University of Applied Sciences.
In welk jaar zit je momenteel?
Ik zit momenteel in het derde jaar van de studie, die in totaal vier jaar duurt.
Hoe ben je bij deze studie gekomen?
Ik wilde als klein meisje altijd naar de hoge hotelschool en heb altijd een grote interesse gehad in alle aspecten van het toerisme (ook touroperating en luchtvaart). Om deze reden ben ik naar de havo gegaan, en toen ik tijdens de verplichte lessen loopbaanoriëntatie in jaar 3 van de havo verplicht werd om meerdere opleidingen te zoeken, stuitte ik op het bestaan van deze opleiding. Ik had eigenlijk meteen het idee dat deze opleiding bij mij paste, al heb ik ook nog getwijfeld tussen de hoge hotelschool, de KLM Flight Academy (pilotenopleiding), luchtverkeersleiding en Aviation Studies (HBO luchtvaartstudies). Al met al allemaal opleidingen die dus in het kader van toerisme vallen, en daarom heb ik na veel twijfelen besloten om te gaan voor een opleiding die wat dat betreft de breedste opleiding had binnen het toerisme.
Waarom heb je juist voor deze studie gekozen, op deze plek?
Ik ben op drie scholen gaan kijken voor deze opleiding: op de NHTV, op Saxion in Deventer en op TIO in Rotterdam en Eindhoven. Ik vond alle scholen ontzettend leuk, maar Saxion viel voor mij als eerste af omdat ik dan verplicht op kamers zou moeten, terwijl de stad Deventer mij niet echt aansprak. Zoals sommigen misschien weten is de opleiding op TIO (waarbij Rotterdam mij het meest aansprak) particulier; iets dat circa 14.000 euro per jaar kost. Vooral dat kostenplaatje is voor mij de doorslag geweest om de opleiding aan de NHTV te gaan volgen. Bijkomend voordeel is dat ik vlakbij Breda woon en dus de stad al goed kende, plus de kosten voor het op kamers gaan en veel reistijd bespaar.
Inhoudelijk
Wat voor baan kun je krijgen met deze opleiding?
Eigenlijk van alles. De kans dat je binnen het toerisme terecht komt is ongeveer net zo groot als dat je dat niet komt. Het is eigenlijk een brede managementopleiding, toegespitst op het toerisme. Dat is waar veel mensen zich bij deze opleiding vaak in vergissen: het is veel management, en maar 1 à 2 vakken per jaar die echt over het toerisme gaan (opdrachten zijn natuurlijk wel in het kader van toerisme/bedrijven in de toeristische branche). Je kunt bijvoorbeeld bij een touroperator, luchtvaartmaatschappij of een bestemmingsontwikkelingsbedrijf (zoals we in Nederland de VVV's hebben) gaan werken, maar ik ken ook mensen die nu bijvoorbeeld bij een grote bank werken.
Zou je hierna nog eventueel kunnen doorstuderen, en zo ja, wat zou je dan gaan doen?
Doorstuderen is wel mogelijk, maar in Nederland zijn hier niet veel opties voor. Alleen de NHTV zelf biedt binnen het kader van toerisme een universitaire masterstudie aan, maar dat is vooral op beleid en ontwikkeling gericht en is wat betreft de verhouding theorie/praktijk heel anders dan de hbo studie. Als je je echt verder wil verdiepen in een specifiek aspect van het toerisme dan zul je al snel op een buitenlandse universiteit terechtkomen. Kun je een aantal vakken noemen die bij deze studie horen?
Toerisme en recreatie; een vak dat we overigens maar twee blokken per jaar krijgen en dat niet veel studiepunten omvat. Marketing, financieel management, e-business, concept- en productontwikkeling, personeelsmanagement, duurzaam ondernemen, Engels en één moderne vreemde taal (Frans, Spaans of Duits) zijn de belangrijkste vakken die ik de afgelopen twee jaar gehad heb.
Wat is jouw favoriete vak, en waarom?
Toerisme en recreatie wat toegespitst is op de verschillende aspecten van de branche, omdat je hier veel leert over trends en ontwikkelingen in het vak en over hoe bepaalde processen bij bijvoorbeeld touroperators of attractieparken te werk gaan. We richten ons in één blok per jaar op wet- en regelgeving en beleid, dat vind ik zelf minder interessant. Ook vind ik (toegepast) financieel management heel leuk, maar niet uitdagend aangezien het vooral herhaling is van economie en management & organisatie op de middelbare.
Wat is je minst favoriete vak, en waarom?
Concept- en productontwikkeling, omdat ze bij dit vak alleen maar interesse tonen in hoe "creatief" je kunt denken, iets dat heel subjectief is. Je cijfer wordt eigenlijk bepaald door het feit of de desbetreffende docent je idee leuk vindt of niet, en niet door hoe het theoretisch onderbouwd is. Ik ben zelf meer praktischer dan dat ik interesse heb in hele festiviteiten bedenken die amper uitvoerbaar zijn of voor 90% van de markt niet interessant zijn.
Hoeveel uur ben je gemiddeld per week kwijt aan opdrachten/werken aan verslagen?
Ik ga gemiddeld een uur of 10 per week naar school, al ben ik soms ook weken achter elkaar vrij of heb ik blokken waarbij ik 2 dagen per week vrij ben. Ik ben zelf meer een persoon die alles last minute doet, dus in de week voor de week met deadlines en tentamens ben ik wel zo'n 50 uur bezig met alles, maar daarvoor doe ik eigenlijk niet heel veel. Ik denk dat wanneer je alles netjes plant, je zo'n 10 tot 15 uur per week thuis aan school werkt, afhankelijk van hoe snel je alle stof kunt verwerken.
Hoe wordt de stof die je leert getoetst op jouw opleiding?
Door middel van tentamens; er is vier keer per schooljaar een tentamenweek waarin je tentamens hebt van de vakken die je dat blok hebt gevolgd. Daarnaast zijn er ook opdrachten waarmee je studiepunten kunt behalen, de deadlines daarvan zijn vaak vlak voor of in diezelfde tentamenweek. Na de tentamenweek is er een week waarin je de tentamens van het vorige blok kunt herkansen. De tentamens zijn vaak meerkeuze en bestaan uit 40 vragen.
Wat zijn de absolute pluspunten aan jouw studie?
Hmm, moeilijke vraag eigenlijk. Ik denk dat het een goede opleiding is voor mensen die nog niet precies weten welke kant ze precies uit willen, maar voor mezelf kan ik eigenlijk geen echt pluspunt bedenken. Ik vind het vrijwel altijd leuk om met het toerisme bezig te zijn, dus sommige vakken voelen dan ook niet echt als 'studeren'. Je moet je wel bewust zijn van het feit dat toerisme totaal niet draait om het reizen/op vakantie gaan, maar juist om alles waarmee je dat voor een ander faciliteert.
En wat zijn de minpunten?
Ik vind het zelf een vrij makkelijke studie. De stof is wel veel, dus je moet er zeker iets voor doen, maar veel van wat je leert is in mijn ogen 'vrij logisch'. Verder merk ik ook dat je in het bedrijfsleven niet ontzettend veel van de studie in de praktijk brengt. Ze zijn op de opleiding heel erg gericht op het werken met concepten, plannen en bewijs; terwijl in het bedrijfsleven vaak gewerkt wordt op basis van ervaringen en het principe van "we beginnen eraan en zien dan wel of het werkt of niet".
Zou je de studie aanraden aan anderen, en waarom dan wel of niet?
Dat ligt er echt puur aan of diegene het toerisme echt ligt of niet. Ik denk dat het vooral een opleiding is die goed past bij mensen die graag in een managementpositie willen werken (maar nog niet precies weten op welk vlak) en die interesse hebben in de verschillende processen binnen de toeristische branche. Ik zou het niet aanraden aan eenieder die de havo met veel gemak heeft afgerond en/of vwo heeft gedaan. Ondanks dat je eigenlijk wel hbo moet doen om een toeristische opleiding in Nederland te kunnen doen, ga je hier echt de uitdaging missen. Dat klinkt leuk, maar dat is het na een tijdje niet meer.
Wat wil je meegeven aan mensen die misschien voor deze studie willen kiezen?
Wees er 100% zeker van dat het faciliteren (verkopen) van toerisme je interesseert, en niet alleen het consumeren (reizen) ervan.