Vandaag is voor de kinderen in Nederland de grote dag. Deze avond is het pakjesavond! In België zullen ze jammer genoeg nog één nachtje moeten slapen voor de goedheiligman hen een bezoekje brengt. Ik heb het hier natuurlijk maar over één mogelijk feest: Sinterklaas.
Wat zijn eigenlijk de tradities die bij dit bekende kinderfeest horen en hoe zijn deze ontstaan? Vandaag lees je het hier!
Over welke tradities gaan we het vandaag hebben? Nou voornamelijk degenen die als eerste omhoog springen: de intocht, het zetten van de schoen! Maar dat zijn niet onze enige onderwerpen, want Sinterklaas kent vele tradities.
De intocht van Sinterklaas
Sinds 1888 wordt er voorafgaand aan het grote Sinterklaasfeest een intocht gehouden. De eerste intocht vond plaats in Venray op 6 december, de datum waarop nu ons feest eindigt. In Amsterdam wordt er ook al sinds 1934 jaarlijks een intocht gehouden. De intocht van Sinterklaas vindt zowel in België als in Nederland plaats op de eerste zaterdag na Sint-Maarten. In beide landen wordt het ook uitgezonden op televisie. In België komt Sinterklaas steevast aan in Antwerpen, terwijl dit in Nederland verschilt. Wel gebruikt hij sinds 1985 Pakjesboot 12.
Het zetten van de schoen
Het zetten van de schoen is mogelijk wel een van de oudste Sinterklaastradities die we kennen. In Nederland zet men zeker vanaf de vijftiende eeuw al de schoen. Uit de geschiedenis blijkt dat in Utrecht sinds 1427 op 5 december, onze huidige pakjesavond, mensen hun schoen in de Sint-Nicolaaskerk mochten zetten. Rijkere Utrechters legden dan iets in de schoenen wat de volgende dag verdeeld werd onder de armen. Vanaf de zestiende en zeventiende eeuw zijn er beschrijvingen over het zetten van de schoen in huiskamers door kinderen, waarna daar iets in gedaan werd zoals speelgoed of snoepgoed. Tegenwoordig is het Sinterklaasfeest vooral een familiefeest waarbij kinderen hun schoen mogen zetten vanaf de dag dat Sint in het land is aangekomen. Zwarte Piet zal dan vanaf het dak door de schoorsteen naar binnen komen om cadeautjes in de schoenen te gooien. Als dank voor de cadeautjes leggen de kinderen vaak een tekening in hun schoen of wat wortel of hooi voor het paard van Sinterklaas.
Sinterklaasliedjes
Zoals jullie misschien al gehoord hebben, hoor je een Sinterklaasliedje op de achtergrond. Dit is ook één van de dingen die onlosmakelijk met Sinterklaas verbonden zijn. De liefjes worden de hele Sinterklaastijd gezonden maar met name tijdens de intocht, het zetten van de schoen en begin van pakjesavond. De meest bekendste liedjes die in de negentiende eeuw pas zijn opgetekend zijn bijvoorbeeld ‘Sinterklaas kapoentje’ en ‘Sinterklaasje bonne bonne bonne’. De huidige liedjes komen voornamelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Deze zijn jonger maar daardoor niet minder bekend. ‘O, kom er eens kijken’ die jullie horen is geschreven door Katharina Leopold in die tijd!
Snoepgoed dat bij Sinterklaas hoort!
Er hoort veel snoep bij Sinterklaas, hier als laatste in dit artikel een kleine greep uit allerlei typische lekkernijen! - Chocoladeletters - Banketletters - Marsepein - Kruid/Pepernoten - Taaitaai - Speculaaspoppen