Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Anoniem
kiekeboe
0 | 0 | 0 | 0
0%
Om een reactie te kunnen plaatsen op het dagelijks nieuws dien je te zijn ingelogd.Nog geen account? Klik hier om een gratis account aan te maken.

> Sluiten
Helper
20 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
Study Edition: Oost-Europese Talen en Culturen (door TheBurrow )

Vandaag op het nieuws van de dag is er wederom een Study Edition! Ditmaal is Dauntless aan het woord over haar studie Oost-Europese talen en culturen.

Welke studie doe je en waarom heb je daarvoor gekozen?
Officieel heet de richting Oost-Europese talen en culturen, maar meestal zeggen we gewoon slavistiek. Waarom ik deze richting heb gekozen is een iets langer verhaal. Vroeger wilde ik koste wat kost geneeskunde studeren, want het was altijd al mijn droom om patholoog te worden. Echter dacht het ingangsexamen daar anders over. Na een aantal keer geprobeerd te hebben, bleef het me maar niet lukken om te slagen. Uiteindelijk was het duidelijk dat ik een andere weg zou moeten inslaan. Mijn talenten lagen altijd al iets meer bij talen en kunst en geschiedenis hebben me ook altijd enorm geïnteresseerd. Ik wilde heel graag een taal leren die ik nog niet beheerste. Dit in combinatie met dat de geschiedenis me enorm boeide bracht me tot de richting Oost-Europese talen en culturen.

In welk jaar zit je en hoeveel jaren heb je nog te gaan?
Momenteel zit ik in mijn tweede bachelor en in totaal zijn er drie bachelorjaren en één master jaar. Ik heb, als alles goed gaat, nog twee jaar te gaan, maar waarschijnlijk ga ik hierna nog een master na master doen.

Waar volg je je studie en waarom voor die plek?
Ik volg deze studie in Gent. Toen ik de keuze maakte kon je hem ook nog in Leuven studeren, maar daar is hij sinds kort afgeschaft. Ik heb voor Gent gekozen omdat men hier meer op het aanleren van de taal focust. Kijkend naar mijn toekomst leek mij dit toch wel een van de belangrijkste kwaliteiten. Vooraleer ik in Gent kwam studeren, was ik slechts één keer in deze stad geweest. Ondertussen ben ik echt van deze plaats gaan houden. De sfeer is er gewoon zo gezellig, de mensen zijn super open en sympathiek en om te feesten is er keuze in overvloed.

Welke banen liggen er voor je in het verschiet als je deze studie hebt afgerond?
In tegenstelling tot vele andere richtingen ligt dat antwoord niet echt vast. Er zijn mensen die de politieke opgaan, de media intrekken of bij een bedrijf gaan werken. Sommige gaan lesgeven, anderen werken als vertaler. Veel hangt ook af van de minor die je kiest (Sloveens, economie, politiek, geschiedenis,...) Mijn richting is er één waarvan vele zeggen dat hij uitzichtloos is. Als ik zeg dat ik slavistiek studeer, is het eerste wat me meestal gevraagd wordt: "En wat ga je later dan doen?" Ik ga eerlijk zijn. Momenteel weet ik zelf nog niet wat ik later ga doen. Er zijn richtingen met meer werkzekerheid. Echter om dit etiket van uitzichtloze richting tegen te gaan worden vaak interviews met alumni gepost en allen hebben ze een interessant beroep.

Zou je hierna nog willen en kunnen doorstuderen? Zo ja, wat zou je nog willen en kunnen volgen?
Ja door mijn minor in economie kan ik na deze richting een schakeljaar doen en een extra master jaar om zo ook een diploma economie te behalen. Liefst zou ik die studie ook in het buitenland doen om tegelijkertijd mijn kennis van bijvoorbeeld Frans, Duits of Spaans te verbeteren. Echter dit zijn nog verre toekomstplannen en momenteel focus ik me vooral op het afmaken van deze studie.

Is de studie wat je er tot nu toe van verwacht had?
Het is meer werk dan ik had verwacht. Je kunt niet het werken uitstellen tot tijdens de blok, omdat je op die korte tijd gewoon geen taal kunt leren. Het is iets waar je continu mee moet bezig zijn en dan zijn er nog talloze papers en huistaken die je moet maken. Qua inhoud van de vakken is het wel wat ik me had ingebeeld, ook omdat ik eerder naar infomomenten ben geweest en ze je daar uitgebreid informeren over het reilen en zeilen van deze richting. Ik had ergens wel verwacht dat we niet met een grote groep zouden zijn, maar dat ik dat zo leuk zou vinden kwam onverwacht. Je hebt een echt klasgevoel en iedereen kan overweg met elkaar. Er is ook geen competitie onderling en voor notities kun je altijd bij elkaar terecht.



Welk vak spreekt je het meeste aan en waarom?
Vorig jaar had ik een vak genaamd moderne Russische cultuur. Dit waren telkens twee lessen in de week, één over Russische kunst en één over Russische literatuur. Zelf hou ik enorm veel van cultuur en kunst en de lessen werden erg boeiend gegeven. Ook was er een gastcollege van een Russische professor die nu lesgaf in Glasgow over hoe hij er in de sovjet tijd geheime/illegale kunsttentoonstellingen werden gehouden, waar hij zelf ook naartoe was gegaan. Over het algemeen vind ik bijna al mijn vakken wel leuk, maar de manier waarop dit vak werd gegeven was gewoon enorm boeiend en we keken ook vaak film of luisterde muziek.

Heb je ook vakken die je minder leuk vindt en wederom, waarom?
Historische kritiek. In se is het nog wel een interessant vak over de geschiedenis van geschiedschrijving en hoe verschillende methodes van geschiedschrijving zich ontwikkelden, etc, maar de professor die het gaf. Echt waar een professor kan een vak maken of kraken. De persoon in kwestie gebruikte zinnen waar maar geen einde aan kwam. Verder stonden er in het boek woorden die geen betekenis hadden in het Nederlands. (Hij had de boek zelf geschreven en ik moest echt sommige woorden opzoeken zonder resultaat.) Ook zijn examen was echt moeilijk. Je kent het wel, van die multiplechoicevragen vol met instinkers en kleine woordjes veranderd, maar ik heb het overleefd en ben er nu gelukkig vanaf.

Hoeveel uur per week ben je gemiddeld kwijt aan schoolwerk?
Goh ik hou het zelf niet echt bij en eerlijk gezegd zou ik misschien wat meer voor school moeten doen om me wat stress te besparen eenmaal de blok begint. Het is wel een richting waar je praktisch dagelijks mee moet bezig zijn, gewoon omdat je net zoals in het middelbaar huiswerk krijgt (opstellen schrijven, grammatica oefeningen, kleine papers).

Liggen er nog dingen in het verschiet waar je echt naar uit kijkt?
Als ik er dit jaar door ben, vertrek ik volgend jaar op Erasmus. Ik zal dan een heel semester in Moskou studeren. Binnen onze richting is Erasmus vrijwel verplicht. Het is nu eenmaal de beste manier om een taal te leren. Er is enorm veel keuze. Je kunt naar een Russische grootstad gaan, of naar het Russische equivalent van een dorp. Ook in de Balkan zijn er enorm veel mogelijkheden zoals Servië, Kroatië, Macedonië, Slovenië,... Ik hoop echt dat ik volgend jaar kan vertrekken want het belooft absoluut een unieke ervaring te worden.

Zou je deze studie aanraden aan anderen? Waarom wel of niet?
Als je houdt van talen, cultuur en een beter beeld wilt krijgen van Rusland kan ik je deze richting zeker aanraden. Ik verbaasde me hoe weinig we eigenlijk weten over de geschiedenis van landen die eigenlijk vlakbij liggen (o.a Balkan). Ook in de media krijgen we vaak eenzelfde stereotiep beeld mee over Rusland. Nu ik de taal en geschiedenis beter ken, met Russen heb gesproken, leer je nieuwe perspectieven kennen.

Wat zou je willen meegeven aan mensen die op het punt staan om een studie te kiezen en mogelijk deze overwegen?
Laat je niet tegenhouden doordat mensen zeggen dat deze richting je geen kansen zou bieden later. Iedereen die ik ken die is afgestudeerd heeft een leuke job die vaak in hun interesses ligt. Het is het belangrijkste dat je iets doet wat je graag doet en als dat Oost-Europese talen en culturen is kan ik enkel beamen dat dat een fantastische keuze is.



Reactie plaatsen

Reageer op het artikel Study Edition: Oost-Europese Talen en Culturen.
Bericht plaatsen
Melden | Citeer | X
Nankurunaisa schreef op 27-01 17:23:
Nankurunaisa schreef:
Demish schreef:
Heel gaaf om over te lezen!
Agree!!
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 26-01 20:58:
Ladybambi schreef:
Nice opleiding Renée :)
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 26-01 14:51:
Fuji schreef:
Oeeeh een mede-Gentenaar :d
Melden | Citeer | X
Ikigai schreef op 26-01 10:53:
Ikigai schreef:
Haha historische kritiek, het favoriete vak van iedere student. Elk jaar dezelfde moppen en onleesbare zinnen in zijn handboek. 
Melden | Citeer | X
Demish schreef op 26-01 10:22:
Demish schreef:
Heel gaaf om over te lezen!



Nieuwsarchief
Maandoverzicht Juli en Augustus '2429-08-2024 00:00
Zomer Magazine20-07-2024 00:00
Let's Introduce Renee0012-07-2024 00:00
Pride Lookbook16-06-2024 21:00
Pride Month | Aankondiging01-06-2024 13:00
Maandoverzicht Mei '2427-05-2024 00:00
Let's Introduce: Itsmeblub {Birthday Edition}18-05-2024 00:00
Music Month May12-05-2024 00:00
Maandoverzicht April '2430-04-2024 00:00
Anouk's verjaardag!26-04-2024 00:00
Lente Magazine12-04-2024 00:00
Let's Introduce: Rascal {Birthday Edition}10-04-2024 00:00
Paaseieren Speurtocht29-03-2024 00:00
Miss lente 2024 | Aankondiging18-03-2024 00:00
Internationale Vrouwendag08-03-2024 00:00
Maandoverzicht Februari '2426-02-2024 00:00
SocialMediaTeam Revamp04-02-2024 13:00
Maandoverzicht Januari '2429-01-2024 00:00
Be the Best 2023 | Uitslag01-01-2024 00:00
Be the Best 2023 | Stemronde15-12-2023 00:00
SocialMediaTeam Adventskalender 202301-12-2023 10:00
Be the Best 2023 | Aankondiging01-12-2023 00:00
Look Appreciation08-11-2023 18:25
Creepy Pasta16-10-2023 00:00
Unmasking the Evil05-10-2023 19:00
Pagina: | Volgende