We beginnen met een tijdreis. Een tijdreis naar 9 maart 1959, precies 59 jaar geleden. Blonde haren, slank lijfje, mooie kleren: Barbie werd geboren.
Op deze datum, 59 jaar geleden, kwam Barbie als eerste uit. Nu is Barbie niet meer weg te denken uit ons leven, want bijna iedereen had er vroeger wel een.
De Amerikaanse Ruth Handler kwam met het idee om een aankleedpop in 3D te ontwerpen toen haar dochter Barbara met papieren aankleedpoppen aan het spelen was. Toentertijd zagen de meeste poppen voor kinderen eruit als baby's of kleine kinderen, maar Ruth dacht dat volwassen aankleedpoppen een enorm gat in de markt zou zijn. Haar man, Elliott Handler, was een van de oprichters van Mattel, een speelgoed fabriek. Hij was niet zo enthousiast over haar idee, evenals de bazen van het bedrijf.
Toen ze in 1956 met haar kinderen naar Duitsland op vakantie ging, kwam ze een pop genaamd Bild Lilli tegen. Bild Lilli zag er precies uit zoals zij in gedachten had voor haar pop, dus kocht ze er drie. Haar dochter kreeg er een, de andere twee gaf ze aan de bazen van Mattel, om te laten zien wat ze bedoelde.
Toen ze terug ging naar de VS, ontwierp ze samen met een ingenieur haar eigen pop, gebaseerd op de Duitse. Deze pop werd Barbie genoemd, genoemd naar haar dochter Barbara.
Hoewel je Barbie waarschijnlijk zal associëren met blond haar, was dit in het begin niet per se het geval. De eerste Barbiepop droeg een zwart-wit gestreept badpak, met een paardenstaart. Hij was zowel in het blond verkrijgbaar als met bruin haar. De poppen werden gemaakt in Japan, waarbij de kleren handgemaakt werden door de Japanners. Er werden 350.000 poppen verkocht tijdens het eerste bestaansjaar van Barbie.
Drie jaar na het ontstaan van Barbie werd het bedrijf aangeklaagd door het bedrijf dat Bild Lilli maakte. Zij beweerden dat Barbie letterlijk een rip-off was van hun pop, met de dunne heupen. Mattel ging in hoger beroep, waarbij ze uiteindelijk besloten om het copyright van de Bild Lilli pop te kopen voor 21.600 dollar.
Er waren een aantal ouders die niet tevreden waren over het uiterlijk van de volwassen Barbie, met name haar grote borsten. Voornamelijk bij de borsten zijn veel gewijzigd in de jaren die volgde. De grootste verandering was in 1971, toen de stand van de ogen veranderde. De eerste 12 jaar had de Barbie ogen die opzij keken, maar in 1971 keken ze gewoon voor zich uit.
Wat voor invloed Barbie op de wereld heeft gehad, is heel goed omschreven door de Economist, een magazine. Zij zeiden "From her early days as a teenage fashion model, Barbie has appeared as an astronaut, surgeon, Olympic athlete, downhill skier, aerobics instructor, TV news reporter, vet, rock star, doctor, army officer, air force pilot, summit diplomat, rap musician, presidential candidate (party undefined), baseball player, scuba diver, lifeguard, fire-fighter, engineer, dentist, and many more....When Barbie first burst into the toy shops, just as the 1960s were breaking, the doll market consisted mostly of babies, designed for girls to cradle, rock and feed. By creating a doll with adult features, Mattel enabled girls to become anything they want."
1961: Ken, Barbies grote liefde komt op de markt. Ken werd vernoemd naar de zoon van Ruth Handler.
1963: De eerste Afro-Amerikaanse Barbiepop komt op de markt. Haar naam is Christie.
1986: Pop art kunstenaar Andy Warhol maakt een schilderij van Barbie. Deze wordt verkocht voor maar liefst 1,1 miljoen dollar, bijna 900.000 euro.
1997: De eerste gehandicapte Barbiepop wordt uitgebracht. Becky zit in een rolstoel.
2001: De allereerste Barbiefilm komt uit, Barbie in de notenkraker. Hierna volgen nog vijfendertig andere Barbiefilms.
2009: Barbie bestaat vijftig jaar, en dit wordt groots gevierd, onder andere door een speciale modeshow tijdens de Fashion Week in Parijs. Vijftig kledingdesigners werken hieraan mee, waaronder Vera Wang, Calvin Klein en Christian Louboutin.
2013: Er komt een eerste café in Barbie stijl, in Taiwan.
2016: Mattel komt met nieuwe Barbies, grote, kleine, vollere en andere huidskleuren.
2016: Er is een Barbie expositie in het Louvre, waarbij 700 Barbie poppen over twee verdiepingen zijn verdeeld, samen met documenten zoals tekeningen en nieuwsberichten.
De allereerste Barbiepop
De allereerste Ken
Dit lied kent iedereen, en het zal dan ook niet onbekend zijn dat het gebaseerd is op Barbie. Echter heeft Mattel de producers van dit lied aangeklaagd, omdat Barbie in het videoclip als sekssymbool werd afgebeeld. De makers van het lied hebben Mattel daarop weer aangeklaagd, omdat zij dachten dat Mattel er andere dingen van dacht dan wat hun bedoeling was, en klaagden ze aan voor laster. In 2002 pas besloot de rechter dat er niks gedaan zou worden met beide aanklachten. De trailer van de nieuwste Barbiefilm, uitgebracht in september vorig jaar.
Enkele feitjes over Barbie
Waar het voor ons heel normaal was om een of meerdere poppen te hebben, is het voor deze man heel normaal om zijn hele leven uit Barbie te laten bestaan.