Het Savant Syndroom is een aandoening die voor kan komen bij mensen die binnen het Autistische spectrum of met een mentale retardatie. Dit betekent dus dat het niet bij ieder mens met autisme voorkomt. Het kan wel het geval zijn. Bij dit syndroom is het zo dat de persoon in kwestie ver ontwikkelt is in één vaardigheid. Vaak is dit boven het gemiddelde van wat een mens kan. Denk aan iemand die hele steden na kan tekenen nadat hij er maar één keer naar heeft gekeken, of dat iemand precies kan uitrekenen op welke dag jij bent geboren, door alleen maar je verjaardag te weten.
De vaardigheden verschillen van mens tot mens. Over het algemeen zijn er vijf punten waar de vaardigheden onder vallen: berekeningen, kunst, muziek, rekenen of ruimtelijk inzicht.
Er is onderzocht dat onder de mensen die het Savant Syndroom hebben, 90% er mee geboren is. Van die grote groep, hadden 75% autisme. De andere 25% had een andere ontwikkelingsstoornis.
Iemand die valt binnen het autistische spectrum, kan erg gefascineerd zijn door één onderwerp. Bijvoorbeeld door draken, Marvel karakters of Disney. Dit is echter niet hetzelfde als het Savant Syndroom. Het verschil zit erin dat dit een grote fascinatie is, maar bij het Savant Syndroom is er spraken van vaardigheden die ver boven gemiddeld zijn.
In het filmpje hieronder is een voorbeeld te zien van het Savant Syndroom uit de BNN-serie: Het is hier Autistisch
Gebruikte bronnen: Nederlandse Vereniging voor Autisme (www.nva.nl) Inleiding in de psychopathologie door Ron van Deth
Disclaimer: Ik volg al drie jaar de studie Pedagogiek en heb met mensen met autisme gewerkt. Ik heb hiervoor officiële sites en literatuur gebruikt. Natuurlijk is geen enkel persoon met autisme hetzelfde en kan het voor de één heel anders lopen dan de ander. Dit zijn slechts dan ook voorbeelden van symptomen en hoe die zich kunnen uiten, gebaseerd op onderzoeken en eigen ervaringen.
De afkorting voor Autisme Spectrum Stoornis is ASS. Sinds een aantal jaar is ASS een verzamelnaam voor verschillende vormen van autisme. Hieronder vallen: - Klassiek autisme - Asperger - PDD-nos - En alle overige subgroepen, zoals McDD.
Autisme is iets wat aangeboren is. Als iemand met autisme gediagnosticeerd wordt, betekent dit dat de verwerkingssnelheid anders werkt in de hersenen. Informatie komt dus op een andere manier binnen en wordt anders opgeslagen. Als je in het hoofd van iemand zonder autisme zou kunnen kijken, dan zie je allemaal ladekasten die netjes geordend zijn. Bij iemand met autisme zijn deze lades niet geordend, maar ligt het allemaal door elkaar, klemmen sommige lades en soms zitten ze zelfs op slot.
Vaak hebben mensen met autisme een groot oog voor detail, zijn ze eerlijk en recht door zee. Wel hebben ze moeite met het overzicht te behouden en sociale contacten leggen. Een voorbeeld van het eerste is bijvoorbeeld dat ze overal op hun kamer een klein beetje troep zien liggen, maar niet zien dat de hele kamer een chaos is, omdat ze dit overzicht niet hebben. Ook kan het voorkomen dat ze moeite hebben met gevoelens herkennen van anderen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als iemand tegenover hen begint te huilen uit het niets. Dan kan het zijn dat zij dit moeilijk vinden om dit te begrijpen.
Zoals al in de disclaimer staat: autisme verschilt per persoon. Zo is de één juist erg sociaal en de ander niet. Er bestaat dus niet iets als "de autist". In Nederland heeft zo'n 1% de diagnose gekregen, maar deze +/- 190.000 zijn stuk voor stuk allemaal verschillend!
Gebruikte bronnen: Nederlandse Vereniging voor Autisme (www.nva.nl) Inleiding in de psychopathologie door Ron van Deth