Headspace is een app ontwikkeld om mediteren toegankelijker te maken voor jongeren en ouderen die veel stress ervaren in het dagelijkse leven. Mediteren klinkt wellicht wat zweverig, maar het is één van de manieren om het hoofd leeg te maken en het lichaam te laten ontspannen.
De app biedt verschillende pakketten en programma's aan, waaronder een beginners pakket van tien dagen, zodat de gebruiker van de app kennis kan maken met mediteren en mindfullness. De app is te donwloaden voor Apple en Android.
In de app worden verschillende oefeningen aangeboden. Zo zijn er oefeningen om te mediteren, maar ook om je ademhaling onder controle te krijgen, je te ontspannen of je te focussen. De oefeningen kun je thuis doen, bijvoorbeeld op je slaapkamer. De oefeningen zijn ook toe te passen op school of tijdens werk.
Het gebruik van deze app heeft het meeste effect als het meerdere dagen, en zelfs weken, gebruikt wordt. Effecten zijn bijvoorbeeld: een beter slaapritme, minder stress en het vergroot empathie.
Een gratis alternatief is de VGZ mindfullness app, waar je ook zelf oefeningen kunt uitproberen, een programma kan samenstellen en je favoriete oefeningen kunt opslaan.
Calm Harm is oorspronkelijk een Britse app, maar heeft ondertussen meer bekendheid gekregen. Het is specifiek gericht op het voorkomen van automutilatie onder jongeren, maar het kan ook gebruikt worden voor paniekaanvallen.
De app biedt zes manieren aan om de drang tegen te gaan:
De app is ontwikkeld door dokter Nihara Krause, een klinische psycholoog en is gebaseerd op bestaande onderzoeken naar automutilatie. Hij is te downloaden voor zowel Apple als Android. Je kunt als gebruiker je eigen proces bijhouden en je vooruitgang bekijken. Je kunt de app afschermen met een wachtwoord en het is mogelijk om de app aan te passen naar jouw voorkeur.
Wees er wel bewust van dat het gebruiken van de app slechts een middel is en niet een volledig hulpverleningstraject. Er wordt geadviseerd om contact te zoeken met een huisarts, psycholoog of andere hulpverlening.