Youth for Climate is een organisatie die het laatste jaar al ontzettend vaak in het nieuws is geweest. De organisatie spoort met name jongeren aan om zich in te zetten voor het klimaat. Waarom? Het klimaat gaat achteruit. De ijskappen smelten, de temperaturen gaan omhoog, er is meer CO2 uitstoot en er vindt veel te veel ontbossing plaats, waardoor vruchtbare grond verloren gaat en veel dieren uitsterven.
De organisatie richt zich specifiek op jongeren. De jongeren zijn namelijk de toekomst. Zij kunnen, als toekomstige leiders van de wereld, nog veel meer invloed uitoefenen dan de volwassen dat nu kunnen. Daarom vindt de organisatie het dan ook belangrijk dat de jeugd voldoende informatie heeft over wat er nu speelt in de wereld. En nog belangrijker: dat ze er iets aan kunnen doen.
In het afgelopen jaar zijn er al meerdere stakingen geweest vanuit deze organisatie. Zo was er een grote staking in februari, in Den Haag. Daar liepen honderden jongeren een klimaatmars, met als doel om de politiek hun aandacht te krijgen. Ook in België is de organisatie ontzettend actief. Ondertussen zijn er over de hele wereld stakingen rondom dit onderwerp.
De volgende staking staat voor Nederland gepland op 27 september. Ook dan worden jongeren opgeroepen om zich te verzamelen in Den Haag. Op de Nederlandse site van Youth For Climate (aanklikbaar) staat een voorbeeld brief voor hoe je als leerling verlof aan kunt vragen. Tevens vind je op deze site ook verschillende nieuwsartikelen, hun social media, flyers en nog meer informatie.
Naast dat de jongeren opgeroepen worden om met z'n allen te staken voor het klimaat, laat de organisatie ook weten hoe je bij kunt dragen aan het verbeteren van de wereld. Want met alleen een staking en een verschijning in de media, kom je er natuurlijk niet. Dus wat kun je nog meer doen?
- Meatless monday Eén keer in de week geen vlees eten, kan al een verschil maken. Door minder vlees te consumeren, zal uiteindelijk de vraag naar vlees minder worden en het aanbod dus ook kleiner. Hierdoor zullen minder dieren geslacht hoeven te worden.
- Zero waist Helemaal geen afval meer produceren, dat lukt misschien niet. Maar er kan wel voor worden gezorgd dat er minder afval in de omloop is. Bij de Starbucks kun je bijvoorbeeld de koffie in je eigen beker laten maken. Ook kun je je lunch meenemen in een broodtrommel in plaats van in een plastic zakje. Ook het gebruiken van een dopper (of een ander soort flesje) is bevorderlijk voor het milieu, in tegenstelling tot een plastic flesje.
- Afval scheiden Hier heb je misschien iets minder invloed op als je nog thuis woont, maar de meeste gemeenten doen ondertussen wel aan gescheiden afval ophalen. Plastic bij plastic, papier bij papier. Ook in het OV wordt hier steeds meer aandacht aan besteed.
- Je school (zowel middelbaar als hoger onderwijs) groener maken Op de site van Youth For Climate staan verschillende flyers die je kunt verspreiden op school. Niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor het personeel. Zo vroegen de leerlingen bij ons op school of wij, als personeel, rekening konden houden met de staking en om allemaal een eigen mok mee te nemen, in plaats van de bekertjes te gebruiken voor koffie.