Het oost Afrikaanse eiland Madagaskar staat ook bekend onder de namen: De Republiek Madagaskar en Malagasië. Met zijn oppervlakte van ruim 587.295 km2 en in 2017 25.054.161 inwoners is Madagaskar het op drie na grootste eiland ter wereld, naast Groenland, Nieuw Guinea en Borneo. Het volkslied van Madagaskar heet 'Ry Tanindraza nay malala ô' en is hiernaast te horen.
Geschiedenis. Het eiland Madagaskar wordt al eeuwen bewoond. Volgens de verhalen kwamen de eerste bewoners naar Madagaskar rond de tijd van de Christelijke jaartelling. Deze bewoners kwamen vermoedelijk oorspronkelijk uit de Indonesische Archipel en het oosten van Afrika. Rond het jaar 1540 stichtte het lokale Merina-volk het Koninkrijk Imerina. Dit Koninkrijk wist tegen het jaar 1817 het grootste deel van het eiland te veroveren. Ze bleven aan de macht tot 1897, toen de Fransen het eiland veroverden en het Koninkrijk Madagaskar vormden. Vanaf dat moment werd Madagaskar een Franse kolonie, ook wel bekend als de kolonie Frans-Madagaskar. In de jaren rond de tweede wereld oorlog werd Madagaskar het doel van de Nazi’s, die het Madagaskarplan opstelden. Dit plan hield in dat de Nazi’s van plan waren om alle Europese Joden naar Madagaskar te sturen. De bedoeling was om de Joden zo hun Europese staatsburgerschap te ontnemen en ze te gebruiken als gijzelaars voor de geallieerden. Dit plan is echter nooit doorgegaan omdat de regering Vichy-Frankrijk weigerde om de kolonie op te geven. Zelfs niet toen Duitsland een deel van Frankrijk in zijn macht kreeg. In 1942 kregen de geallieerden echter het eiland in handen en in 1960 gaf Frankrijk Madagaskar de onafhankelijkheid.
Flora en Fauna. Doordat Madagaskar zo geïsoleerd is, bevinden zijn er veel dieren op het eiland die nergens anders voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de halfapensoort Lemuren. Naast de Lemuren leven er ook Komeetstaartvlinders, Steltrallen en Fossa (Fretkatten) op het eiland. Wat de planten betreft zijn er enkele nationale bomen zoals de Baobab, de Reizigersboom en de vlinderboom Famboyant.
Economie. Madagaskar is één van de armste landen ter wereld. Zo’n 93% van de lokale bevolking moet rondkomen van minder dan €1,80 per dag. Deze armoede heeft verschillende redenen. Zo is het klimaat van Madagaskar niet bepaald optimaal. Er heerst veel droogte en ook komen er veel cyclonen op het eiland voor. Verder zijn er regelmatig grote sprinkhanenplagen die soms wel 70 tot 100% van de oogst kunnen opeten. Om nog maar te zwijgen over de corrupte politiek en diefstal. Hun voornaamste inkomstenbronnen zijn de verkoop van koffiebonen, rijst, vanille, cassave, schaaldieren, katoenstoffen, chromiet en aardolieproducten naar het buitenland. Echter zijn de vanille plantages niet bepaald veilig. Vanille is namelijk waardevoller dan zilver en daarom ook een belangrijk doelwit voor dieven. Om deze reden worden de plantages door zowel de boeren als het leger 24 uur per dag, 7 dagen per week bewaakt.
Religie In Madagaskar worden hoofdzakelijk drie religies gevolgd. Zo’n 7% van de bevolking volgt de Islam, 41% het Christendom en 52% van de bevolking volgt een animistische religie. Denk hierbij aan voorouder verering of amulet aanbidding. Daarnaast zijn er vele bij geloven, die per regio kunnen verschillen. Op sommige plekken mag je bijvoorbeeld geen foto’s van graven maken, of met je wijsvinger op een ander richten.
Tweelingen. Een ander bijgeloof is dat tweelingen ongeluk brengen. Dit bijgeloof stamt af van een eeuwen oude legende. Deze legende wordt op verschillende manieren in het Manajary district verteld. Het verhaal gaat dat er eeuwen geleden een oorlog woedde tussen verschillende stammen. Tijdens een van de gevechten brak er een brand uit in een dorp. Een jonge moeder vluchtte daarom weg met één van haar kinderen, maar bleek een tweeling te hebben. Toen ze ontdekte dat ontdekte dat ze haar andere kind vergeten was, besloot de moeder terug te keren voor dat kind. In sommige verhalen gingen andere dorpelingen met haar mee. Echter, kwam niemand meer terug. Het dorp verloor de oorlog en de leider besloot dat tweelingen een vloek waren. Ook vandaag de dag wordt dit verhaal nog steeds geloofd. Vooral door de oudere generatie en de mannen. Om deze reden worden veel tweelingen in potten warme aarde gestopt of op de vloer van een koeienstal gelegd, waarna ze door de dieren overlopen worden. Ook kiezen sommige ouders ervoor om hun kinderen te laten verdrinken. De ouders die hun tweelingen willen houden, komen vaak in grote problemen terecht. Zo worden ze vaak verbannen uit hun dorpen. Er zijn gevallen bekend die binnen een paar jaar al meer dan 30 keer hebben moeten verhuizen aangezien niemand naast een tweeling wil wonen. Doordat de ouders uit hun dorpen verbannen worden, krijgen ze grote financiële problemen en raken hun familie en vrienden kwijt. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale tweelingen weeshuizen waar tweelingen heen gebracht worden. Deze weeshuizen worden gefinancierd door Franse instellingen. Hierdoor worden veel tweelingen gered. Echter durven veel ouders niet met hun tweelingen te reizen, waardoor de tweelingen nu in bossen worden achter gelaten. Vele vrijwilligers reizen dan ook het hele eiland door om de jonge baby’s te vinden. De meeste tweelingen die in het weeshuis terecht komen, worden geadopteerd door Franse gezinnen.