Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Anoniem
Zin in pizza
0 | 0 | 0 | 0
0%
Om een reactie te kunnen plaatsen op het dagelijks nieuws dien je te zijn ingelogd.Nog geen account? Klik hier om een gratis account aan te maken.

> Sluiten
Helper
17 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
Antoni Gaudí (door Anoniem)

Aller eerst alvast een excuus voor dit lange artikel. Dit is mijn favoriete architect en ik ben altijd heel erg geïnspireerd door hem. Daarom weet ik ook heel veel over hem te vertellen, haha.


Antoni Gaudí is een van de bekendste Spaanse architecten. Niet alleen in Spanje is hij bekend, maar ik denk dat bijna iedereen over de hele wereld hem wel kent. Gaudí had rond 1900 vele projecten in Spanje. Een daarvan is de bekende Sagrada Família in Barcelona.

Informatie
Volledige naam: Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet
Geboortedatum: 25 juni 1852
Geboorteplaats en land: Reus of Riudoms, Catalonië, Spanje
Sterfdatum: 10 juni 1926
Beroep: Architect
Stijlbeweging: Jugendstil, Neogotisch, Modernisme en Organisch

Jeugd
Antoni Gaudí is de zoon van de kopersmid Francesc Gaudí i Serra en Antònia Cornet i Bertran. Hij was de jongste van de vijf kinderen die zijn ouders hadden. De familie Gaudí is oorspronkelijk ontstaan in Zuid-Frankrijk in de regio Auvergne, maar een van zijn voorouders verhuisde naar Catalonië.

De precieze geboorteplaats van Gaudí is onbekend omdat er geen documenten zijn gevonden van hem waar dit op stond. De vraag is daarom ook of hij nou in Reus of in Riudoms is geboren. De identificatie documenten die wel zijn gevonden van toen Gaudí een student was, gaven aan dat hij op dat moment in Reus heeft doorgebracht. Maar er zijn ook verschillende aanwijzingen dat hij ook in Riudoms geboren kon zijn.

Gaudí had van jongs af aan al een hele slechte gezondheid en reuma. Dit heeft ervoor gezorgd dat hij een terughoudend en gereserveerd karakter had. Ook droeg dit bij aan de beslissing dat hij vegetarisch wilde leven. Omdat hij volgens zijn geloof en strikte vegetarisme aan langdurig en zwaar vasten moest doen, leefde hij eigenlijk een heel ongezond leven en leidde dit af en toe tot levensbedreigende ziektes.

In 1875 tot 1878 voltooide Gaudí zijn verplichte militaire dienst in Barcelona als administrateur. Doordat hij vaak ziekteverlof kreeg, kon hij zijn studie voortzetten. Hij studeerde architectuur aan de Llotja School en de Barcelona Higher School of Architecture. Tijdens zijn studie stond hij bekend als een uitmuntende student. De directeur vertelde tijdens zijn afstuderen: “Ik weet niet of we dit diploma aan een gek of aan een genie hebben uitgereikt; de tijd zal het leren.”

Persoonlijk leven
Doordat Gaudí zijn hele leven wijdde aan zijn beroep, bleef hij ook vrijgezel. Het is ooit wel bekend geworden dat hij zich aangetrokken voelde tot maar slechts één vrouw, Josefa Moreu, maar dit deze liefde werd nooit geantwoord. Gaudí zocht zijn toevlucht in een diepe spirituele vrede die de katholieke kerk hem bood. Vaak werd Gaudí afgebeeld als een hele onaangename, ongezellige en arrogante man. Juist de mensen die dicht bij hem stonden, zoals zijn werknemers en leerlingen, beschreven hem altijd als een hele vriendelijke, beleefde, prettige man om mee te praten die ook trouw is aan zijn vrienden. Het uiterlijk van Gaudí had wat Scandinavische trekken, zoals blond haar en blauwe ogen. Dit veranderde in de loop van de tijd en hij kleedde zich in kostbare pakken, altijd goed verzorgd en bezocht ook vaak het theater en de opera met zijn paardenkoets. Toen Gaudí ouder werd begon hij zuiniger te leven, kleedde hij zich in oude en versleten pakken en verwaarloosde hij zijn uiterlijk. Mensen dachten vaak ook op straat dat hij een zwerver of een bedelaar was.

Projecten
Zijn eerste projecten waren het ontwerpen van de lantaarnpalen aan de Plaça Reial in Barcelona. Ook was hij bezig met de projecten van de onafgemaakte Girossi-kiosken en het Cooperativa Obrera Mataronense gebouw. Toen hij zijn eerste belangrijke opdracht kreeg, Casa Vicens, kreeg hij meer erkenning en ontving hij steeds meer belangrijke voorstellen waar hij aan mocht gaan werken.

Hieronder een lijstje met de gebouwen die Gaudí heeft ontworpen:
- Hotel Attraction, New York
- Park Güell, Barcelona
- Palau Güell, Barcelona
- Casa Milà, Barcelona
- Casa Vicens, Barcelona
- Sagrada Família, Barcelona
- Casa Calvet, Barcelona
- Casa Batlló, Barcelona
- Cripta Colònia Güell, Santa Coloma de Cervelló
- Casa Museu Gaudí,in Park Güell, Barcelona
- El Capricho, Cantabira
- Bisschopelijk paleis van Astorga, León
- Casa de los Botines, León
- Bellesguard, Barcelona
- Portal Miralles, Barcelona
- Colegio Teresiano, Barcelona
- Hotel Attraction, New York
- Bar Torino , Barcelona
- Lampadaire de la place Royale, Barcelona (De lantaarnpalen!)
- Chalet of Catllaràs, Barcelona
- Font d'Hèrcules, Barcelona
- Nau Gaudí, Barcelona
- Cooperativa Obrera Mataronense, Mataró
- Puerta de los Pájaros, Cantabria
- Sagrada Família Schools, Barcelona
- Pabellón de la Compañía Trasatlántica, Barcelona (vernietigd)
- Capilla de Nuestra Señora de los Ángeles, Rancagua, Chili
- Sala Mercè, Barcelona
- Jardins Artigas, Barcelona
- Celler Güell, Barcelona

Als je ooit in Barcelona bent, raad ik je echt heel erg aan om de bouwwerken te bezoeken. Zelf ben ik speciaal naar Barcelona geweest voor de werken van Gaudí en het was onwerkelijk mooi!

Stijlbeweging
Gaudí stond bekend om zijn verschillende stijlbewegingen die hij volgde. Dit is vooral ook te zien bij de Sagrada Família, waar je ongeveer 4 verschillende stijlen kunt terugvinden aan de vier kanten van het gebouw. Al heel vroeg werd Gaudí geïnspireerd door de oorsterse kunsten uit India, Perzië en Japan. De invloed hiervan is vooral te zien in zijn werken de Capricho, het Güell-paleis, de Güell-paviljoens en Casa Vicens. Later neigde hij meer naar de neogotische beweging toen dit ook in de mode was. De invloed van de neogotiek is vooral terug te vinden in het Teresian College, het bisschoppelijk paleis in Astorga, de Casa Botines en het Bellesguard-huis en in de crypte en de apsis van de Sagrada Família. Na de neogotische fase van hem zocht hij meer een stijl die geïnspireerd was door de natuur. Je kunt hierbij denken aan onder andere: biezen, riet, het menselijk skelet, gras en dieren. Als je hier klikt (aanklikbaar) zie je een voorbeeld van Casa Battló, waarbij de gevel vooral geïnspireerd was op het menselijk skelet. Als je naar de balkonnetjes kijkt, zie je schedels, als je de stijlen ziet van de grote ramen onderaan zie je botten. De dakrand deed hem denken aan de ruggengraat.

Maar wat maakt Gaudí zijn werk nou zo bijzonder? Dit vragen veel mensen zich af. Het antwoord daarop is heel simpel. Doordat zijn werk ontzettend uniek is en karakter heeft, inspireert dat ook veel andere architecten. De manier van denken en het ontwerpen van Gaudí was ook heel speciaal. Gaudí ontwierp vaak de gebouwen met een omgekeerd krachtmodel. Hij hing de zandzakken in het patroon wat hem beviel dat draaide hij om en daar kwam zijn ontwerp uit. Klik hier (aanklikbaar) als je een foto wilt zien hoe dit eruit ziet. Overigens hangt zo'n krachtmodel van de Sagrada Família onder het gebouw in het museum.

Ook staan zeven van zijn bouwwerken op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Dit is een hele prestatie!

Overlijden
De dood van Gaudí was onwijs tragisch. Gaudí liep zijn gebruikelijke route om naar de Sagrada Família te gaan toen hij werd aangereden door een tram. Doordat Gaudí als een kluizenaar leefde, zag hij er ook niet heel erg verzorgd uit. Op het moment dat hij aangereden werd, had hij geen papier bij zich en dacht men dat het maar een zwerver was. De tram was na het ongeluk gewoon doorgereden en liet Gaudí eigenlijk voor dood achter. Door het uiterlijk van Gaudí wilde geen enkele taxichauffeur hem naar het ziekenhuis brengen en uiteindelijk werd hij gebracht door een politie agent naar het armenhospitaal. Toen Gaudí niet op kwam dagen op zijn werk gingen er alarmbellen rinkelen bij zijn medewerkers. Gelukkig wist een priester van de Sagrada Família hem te herkennen. In het armenhospitaal stierf Gaudí op 10 juni 1926. Na zijn overlijden is hij begraven in de Sagrada Família.




Reactie plaatsen

Reageer op het artikel Antoni Gaudí.
Bericht plaatsen
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 22-06 23:36:
MementoMori schreef:
Mai schreef:

Melden | Citeer | X
Mai schreef op 22-06 23:15:
Mai schreef:
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 22-06 18:59:
MementoMori schreef:
Dankjullie <3
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 22-06 18:51:
Evanlynn schreef:
Interessant artikel en mooie lay-out! ^-^
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 22-06 12:58:
Kynee schreef:
Tof artikel! 
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 22-06 11:49:
MementoMori schreef:
Amarynthia schreef:
Heel interessant, lekker uitgebreid ook. Tof gedaan!
Dankjewel! :d 
Melden | Citeer | X
Amarynthia schreef op 22-06 09:51:
Amarynthia schreef:
Heel interessant, lekker uitgebreid ook. Tof gedaan!
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 22-06 08:37:
MementoMori schreef:
Demish schreef:
Wat leuk en interessant om te lezen!

Melden | Citeer | X
Demish schreef op 22-06 08:34:
Demish schreef:
Wat leuk en interessant om te lezen!



Nieuwsarchief
Maandoverzicht Juli en Augustus '2429-08-2024 00:00
Zomer Magazine20-07-2024 00:00
Let's Introduce Renee0012-07-2024 00:00
Pride Lookbook16-06-2024 21:00
Pride Month | Aankondiging01-06-2024 13:00
Maandoverzicht Mei '2427-05-2024 00:00
Let's Introduce: Itsmeblub {Birthday Edition}18-05-2024 00:00
Music Month May12-05-2024 00:00
Maandoverzicht April '2430-04-2024 00:00
Anouk's verjaardag!26-04-2024 00:00
Lente Magazine12-04-2024 00:00
Let's Introduce: Rascal {Birthday Edition}10-04-2024 00:00
Paaseieren Speurtocht29-03-2024 00:00
Miss lente 2024 | Aankondiging18-03-2024 00:00
Internationale Vrouwendag08-03-2024 00:00
Maandoverzicht Februari '2426-02-2024 00:00
SocialMediaTeam Revamp04-02-2024 13:00
Maandoverzicht Januari '2429-01-2024 00:00
Be the Best 2023 | Uitslag01-01-2024 00:00
Be the Best 2023 | Stemronde15-12-2023 00:00
SocialMediaTeam Adventskalender 202301-12-2023 10:00
Be the Best 2023 | Aankondiging01-12-2023 00:00
Look Appreciation08-11-2023 18:25
Creepy Pasta16-10-2023 00:00
Unmasking the Evil05-10-2023 19:00
Pagina: | Volgende