Vuurvliegjes, in het Latijns beter bekend als Lampyridae en als ze geen vleugels hebben beter bekend als Glimwormen of Gloeiwormen zijn in tegenstelling tot wat hun namen misschien aangeven geen echte vliegen en of wormen. In werkelijkheid behoren deze insecten in de kever familie. Op dit moment zijn er ongeveer 2000 verschillende soorten van deze insecten over de hele wereld ontdekt en regelmatig ontdekken wetenschappers weer een nieuw soort.
Zoals eerder vermeld hoeven niet alle Lampyridae vleugels te hebben. Sommige volwassenen en larven hebben geen vleugels. De insecten behoren wel in één familie en maken zelfs deel uit van de super kever familie Elateroidea. Deze familie bestaat uit zo ongeveer 216 families en onder families. Het bijzondere aan deze kevers is dat ze licht kunnen produceren.
Uiterlijk. Hoewel de mannetjes vaak vleugels hebben, zijn de vrouwtjes in het algemeen vleugelloos. Ook hebben ze in veel gevallen geen dekschild. Dit geeft de vrouwtjes over het algemeen een larve-achtig uiterlijk. Ondanks hun uiterlijk zijn de vrouwtjes wel volledig door ontwikkeld. Beide geslachten hebben een larven stadium en verpoppingen. Bij de larve-achtige vrouwtjes wordt er net als bij sommige andere kevers wel vaak een andere ontwikkelingsvorm gezien.
Licht Zoals de naam al zegt kunnen de vuurvliegjes en gloeiwormen zelf licht produceren. Dit proces wordt ook wel bioluminescentie genoemd. Deze bioluminescentie vindt plaats in speciale organen in het achterlijf van de kever. De organen bestaan uit speciale lichtproducerende cellen die zuurstof, calcium, magnesium en luciferine opnemen. Onder deze cellen zitten weer een laag cellen met kleine kristallen die het licht naar buiten reflecteren. De kleuren licht die naar buiten worden gereflecteerd zijn meestal geelgroen. Het kan echter per soort verschillen. Sommige soorten geven ook wel eens groen, rood of zelfs blauw licht. Hoewel veel mensen denken dat alleen de volwassen exemplaren licht kunnen uitstralen, kunnen bij sommige soorten ook de eieren en de larven licht geven. De larven gloeien wel op een andere manier, namelijk met trage lichtpulsen. Ook gloeien de eieren, larven en poppen een langere tijd wanneer ze gestoord worden door een aanraking of iets anders. De larven gebruiken het licht waarschijnlijk om roofdieren af te weren, maar dit wordt nog verder onderzocht.
Paring. Waar larven het licht waarschijnlijk gebruiken om roofdieren af te weren, gebruiken de volwassen exemplaren hun licht meer voor de paring. Afhankelijk van het soort gebruikt het vrouwtje en non-stop lichtschijnsel om het mannetje te lokken. Om dit licht goed te kunnen vinden hebben mannetjes betere ogen dan de vrouwtjes. Bij andere ondersoorten gebruiken de mannetjes een specifieke lichtflitscode om de aandacht van de vrouwtjes te lokken. De vrouwtjes reageren dan weer met hun eigen soort flitssignaal. Er zijn ook families die hoofdzakelijk overdag actief zijn. Deze gebruiken geen lichtsignalen maar geuren om de aandacht te krijgen van het andere geslacht. Als laatste heb je families die zowel licht als geursignalen gebruiken.
Voedsel In het larvenstadium van een vuurvliegje eet hij vaak ongewervelden zoals (naakt)slakken. Echter zodra ze hun metamorfose hebben ondergaan en volwassen zijn geworden eten ze niet meer. Dit zorgt ervoor dat ze nog maar een paar weken leven. Hun enige doel is om een partner te vinden en eieren te leggen. Hier in de Benelux komen er drie soorten voor. Namelijk de Grote glimworm of gewone glimworm (Lampyris Noctiluca), de kortschildglimworm (Phosphaenus hemipterus) en de kleine glimworm of vuurvliegje (Lamprohiza splendidula). Deze zijn te vinden in bossen en dichte struiken. Wereldwijd komen de vuurvliegjes op alle continenten behalve Antarctica voor.