De Quagga is een uitgestorven diersoort die een connectie heeft met de steppezebra. De Afrikaanse naam "kwagga" is afgeleid van het blaffende geluid dat zebra’s maken. In verschillende delen van Afrika werd dit geluid nagedaan door Afrikaanse volkeren. De Quagga had een bijzondere tekening, het dier had namelijk niet over zijn hele lijf strepen zoals zebra's.Zijn kop was zwart-wit gestreept en zijn poten wit of met een iets gelige glans. Het achterlijf was voornamelijk bruin, dit kwam doordat de witten strepen daar donkerder waren, waardoor het één kleur leek.
Er is niet met zekerheid te zeggen waar deze diersoort heeft geleefd. Waarschijnlijk leefden ze in de drogere vlaktes van Zuid Afrika. Het gebied ligt waarschijnlijk tussen de Oranjerivier (ook wel Gariep genoemd) en de Vaalrivier. Dit is de grootste zijrivier van de Oranjerivier. De naam Vaalrivier wijst naar de vale grijze kleuren van het water tijdens het overstromingsseizoen wanneer veel slib in de rivier meestroomt.
Deze dieren hebben tot rond het jaar 1850 nog in grote groepen in het wild geleefd. Doordat kolonisten joegen op deze dieren voor hun vlees en huiden, werden dit er steeds minder. Doordat de kolonisten ook vee hadden die het voedsel van de Quagga opaten werd de situatie steeds erger. In 1870 werd de laatste keer een Quagga gevangengenomen en ze hebben waarschijnlijk nog tot 1878 in het wild geleefd. De laatste Quagga in gevangenschap stierf op 12 augustus 1883 in de Amsterdamse dierentuin Artis. Het uitsterven wekt voornamelijk verbazing op, omdat de dieren gemakkelijk in gevangenschap konden worden gehouden. In verschillende dierentuinen werden ze gebruikt op bepaalde karretjes te trekken. Als er in die tijd een fokprogramma was opgezet had deze diersoort het wellicht gered. Er zijn steppezebra’s die kenmerken hebben van de Quagga. Het meest aannemelijke is dat de laatste Quagga’s zich nog gemend hebben met de steppezebra. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat deze nauw verwant zijn. Er is een fokprogramma opgezet om de Quagga weer zuiver uit de gemengde steppezebra te krijgen. Dit betekent dat ze verschillende steppezebra’s met de meest kenmerkende factoren van een Quagga met elkaar laten kruisen zodat de nakomelingen nog meer op de Quagga lijkt. Helaas zal dit niet betekenen dat de Quagga soort echt terugkomt, want deze manier van fokken zorgt er alleen voor dat de kenmerken veel overeenkomsten hebben, maar zijn van origine nog steeds steppezebra.