Een adblocker blokkeert het weergeven van advertenties/reclames op je toestel. Dit kan zowel op je telefoon of tablet als op je laptop. In dit artikel ga ik vertellen wat de voor- en nadelen zijn van adblocker en hoe je adblocker installeert op je apparaten. Goed om te weten is dat dit helemaal legaal is. Enkel providers mogen het niet standaard voor je instellen i.v.m. copyrightwetgeving. Daarom moet ik maar uitleggen hoe het precies werkt.
Voordelen
De voordelen van een adblocker zijn met name voor de gebruiker. Deze wordt niet verleid om bepaalde dingen te kopen die worden promoot in reclames en ook pop-ups worden geblokkeerd.
Ook bespaar je veel mobiele data door advertenties op je telefoon te blokkeren. Dit zijn immers vaak korte filmpjes die redelijk wat MB's kosten bij elkaar opgeteld.
Nadelen
Het eerste nadeel is dat je een adblocker niet blind kunt vertrouwen. Bij bijvoorbeeld het illegaal kijken van films online, krijg je soms pop-ups die slim ontworpen zijn en niet worden herkend door de adblocker. Wees dus zelfs met een adblocker erg voorzichtig waar je op klikt.
Een ander nadeel komt voort uit de bekende uitspraak 'als je niet betaalt voor het product, dan ben je het product'. In dit geval houdt dat in dat de maker van een product geld verdient aan reclames wanneer iemand ze bekijkt. Iemand die geen advertenties meer ziet, zorgt dus niet voor inkomsten. Dit is waarom veel sites kunnen vragen om je adblocker uit te zetten om ze te steunen. Een Youtuber krijgt bijvoorbeeld niet betaald wanneer je geen advertenties kijkt (en geen Youtube Premium hebt).
Dit laatste is ook de reden dat een app als AdGuard niet via Google Play te downloaden is. Het zorgt er immers voor dat andere apps minder winst gaan maken en dat is niet goed voor hun business.
iPhone of iPadOp je telefoon kan je gebruik maken van de gratis app AdGuard.
Klik
hier voor een linkje om het gratis te downloaden.
MacBookDe meeste Apple computers en laptops, maken gebruik van de browser Safari. Voor deze browser bestaan meerdere Adblockers, waaronder de zojuist gesproken AdGuard.
Klik
hier voor een linkje om het gratis te downloaden.
Een andere is Adblock Plus, deze is te downloaden in de appstore.
Klik
hier voor een linkje om het gratis te downloaden.
Mocht je een andere browser hebben geïnstalleerd op je computer, kijk dan hier rechts of hij erbij staat. Deze browsers worden hoogstwaarschijnlijk meer gebruikt door Windows-gebruikers.
Android telefoonsZoals ik hierboven al besprak, is het voor Android telefoons net wat ingewikkelder. Google Play ondersteunt namelijk geen adblockers die ook de advertenties van apps blokkeren. Een adblocker die wel in Google Play staat, is Adblock Fast. Deze werkt echter alleen voor de Internetbrowser van bijvoorbeeld Samsung zelf, niet voor Google Chrome op je telefoon. Zorg bij deze app ook dat je de extensie activeert in de browser zelf.
Klik
hier voor een linkje om Adblock Fast gratis te downloaden.
Ook voor Android telefoons bestaat AdGuard. Deze kan gratis worden gedownload via
deze link.
Je telefoon zal waarschijnlijk een waarschuwing geven over het bestand, omdat je een app buiten de play store om downloadt. Dit moet je goedkeuren in de instellingen van je telefoon (
en daarna weer uitzetten voor je eigen veiligheid). Dit werkt bij iedere telefoon anders, maar dit valt gemakkelijk op te zoeken.
De app wil ook een lokale VPN verbinding maken om de advertenties in andere apps te kunnen blokkeren. Hiervoor kan je telefoon ook een extra beveiligingswaarschuwing geven.
Maak je daarom geen zorgen, de app is veilig. Ik heb deze zelf ook op mijn telefoon en ervaar geen problemen.
Het enige waar je over moet nadenken is dat de app ook de reclames blokkeert als je ze zelf in een spelletje opstart om een bonus te krijgen. Als je dat wil, moet je de adblocker dus tijdelijk uitzetten.
Verder kan je ook Ecosia gebruiken. Deze browser heeft een ingebouwde adblocker. Extra tip van Bluesweater!
Windows laptopsVoor Windows laptops bestaat er geen adblocker voor alle browsers tegelijk. Per browser zal je een extensie moeten downloaden die de advertenties voor jou blokkeert. Hieronder een overzicht welke dat zijn per browser.
Google Chrome: Adblock Plus -
klik
Of (namens Rafke) uBlock Origin -
klikFirefox: Adblock Plus -
klikSafari: Adblock Plus -
klik
Opera: Adblock Plus -
klikDeze adblockers werken op basis van extensies. Deze kan je vaak rechtsboven in je browser door middel van een klein icoontje terugzien.
Internet Explorer: Adshield -
klikDe enige browser waarvoor je een programma moet downloaden (en waarbij adblocken dus meer werk is), is Internet Explorer. Echter kan ik je sowieso aanraden om daar niet op te surfen, maar liever op een van de andere browsers vanwege de snelheid.