Piano leren spelen? |
In deze blog hoop ik jullie wat meer te leren over de piano en het bespelen van een piano. Zelf speel ik al 6 jaar en vind ik het een geweldig instrument! Ik zal jullie eerst wat uitleggen over hoe de piano in elkaar zit en welke soorten er allemaal zijn in combinatie met wat Musici waarvan ik de bladmuziek echt geweldig vind!
De piano: De piano is uitgevonden door Bartolomeo Cristofori rond 1700. De piano is een snaarinstrument. Deze kan door middel van 2 of 3 pedalen (die uitstekende voetjes aan de onderkant) gebruikt worden. Deze piano heette de ''pianoforte''. Forte=hard. Deze kwam echter pas na het Klavecimbel. Het verschil tussen de normale piano, de pianoforte en het Klavecimbel, is dat ze allemaal anders klinken. dit komt door de hamertjes die in de piano zitten. Wanneer je een toets indrukt raakt het hamertje de snaar van de toon. Deze hamertjes waren bij het Klavecimbel nog van hout omringt met een hard materiaal. Dit gaf een harde en snerpende klank. Bij de pianoforte werd deze omringt met leer en een zachter materiaal. Hierdoor werd de klank al veel mooier en zachter. Tegenwoordig word er nog steeds gebruik gemaakt van dit zachte materiaal maar deze worden ook nog eens beschermd door de dempende andere zachte stofjes die om het houten hamertje heen zitten. Elke toon heeft zijn eigen hamertje. Daarom is het een heel proces om een piano te bouwen. Hieronder hoor je de verschillen tussen de pianoforte(bijna hetzelfde als Klavecimbel) en de normale piano van tegenwoordig: Voor Klavecimbel druk hier. Voor Piano druk hier. Mijn lievelingsstukken op de piano zijn geschreven door Mozart, Bach, Beethoven en Chopin. Hieronder vind je een paar stukken die ik speel van ze en een linkje waar je op kan drukken. Druk hier voor fur Elise van Beethoven. (Die kan ik nu helemaal) Ik vind het zo leuk dat er vrolijke en boze elementen in zitten. Als je dit dan combineert met hard en zacht klinkt het fantastisch! Druk hier voor Prelude Op.28 nr.4 van Chopin. Deze kan ik nu ook helemaal en vind ik zo mooi!. Vooral de lage klanken aan het einde van het stuk.Luister vooral helemaal, het begin is namelijk nog best wel saai Klik hier voor Marcia Alla Turca van Mozart, de turkse mars van Mozart. Deze moet je kennen! erg leuk hij gaat heel snel!. Ben nu op de helft van de bladmuziek van het stuk. Ten eerste is het belangrijk dat je niet te lange nagels hebt. Dit komt omdat je met je hand als een bolletje je hand neer moet zetten op de piano. Dit gaat lastig met lange nagels. Dit is een van de basis technieken. De 2e en derde: Ga niet te dicht bij je piano/Keyboard zitten en ga met een rechte rug zitten. Hieronder leg ik julli euit hoe je noten moet lezen en deze moet linken aan de toetsen zelf.
Eerst ga ik jullie uitleg geven over hoe het lezen in elkaar zit. Hieronder zie je een kleine afbeelding van 2 tekentjes. De ene die op een G lijkt is de G-sleutel. Die waar een dubele punt achter staat is de F-sleutel. hierboven zie je dus 2 balken. De bovendste voor je rechter hand en de onderste voor je linker hand. Op de bovendste zie je de G-sleutel helemaal aan het begin. Deze is gekruld om een lijn heen. Deze lijn is de G-lijn. Elk bolletje(noot) die daarop staat is dus een g. vanaf de g tel je door dit kun je zien. g,a,b,c,d,e,f,g, en dan weer a etc. De onderste is de F-sleutel. Tussen de dubbele punt staat een lijn. Dit is de F-lijn. Alle noten op deze lijn zijn dus een f. je telt weer door: g,a,b,c,d,e,f,g etc. Als je naar beneden beweegt vanaf deze centrale G en F sleutels tel je dus terug. G,f,e,d,c,b,a,G en F,e,d,c,b,a,g,F. Als je dit oefent welke lijn en tussenstukjes welke noot is kun je noten lezen! Je telt dus lijn, tussenwitstukje, lijn tussenwitstukje, lijn etc. Tellen: Je kunt aan elke noot (bolletje) zien dat deze gevult is met zwart. Ze geven hiermee aan dat dit 1 tel is. Hieronder zie je dat een noot ook langer of korter kan duren: De hele noot duur 4 tellen, de halve 2 de kwart 1 de achste de helft van een tel en de zestiende is 4 x sneller dan de achste noot. Zo kun je zien hoelang elke noot duurt. Noten op de piano: In het plaatje hieronder kun je een piano zien en hoe de toetsen heten. Deze vergelijk je dus met j enoten van je bladmuziek die je leest. Linksonderin staat een C je telt via de witte toetsen gewoon door omhoog of omlaag zoals ik had uitgelegd bij het noten lezen. Als je de Centrale C weet, kun je met je bladmuziek alles spelen. De zwarte toetsen worden in je bladmuziek aangegeven met een hekje of een B. Dat zie je hieronder. zoek de G-sleutel even op in je gedachten. Zie je de haakjes voor de noot. Dit betekent dat je vanaf de witte toets die de noot eigenlijk is een zwarte naar rechts omhoog gaat. Zo gebruik je ook de zwarte toetsen. Achter de letter zetten ze dan vaak is: Fis, Gis, etc, waar his staat is eigenlijk de B. Deze noemen ze als zwarte toets ook wel een Mol. Met deze kennis kun je nu piano gaan spelen! Het enige wat je nog moet weten is dat als er een P staat, moet je zacht spelen. Staat er een F hard. En als er 4/4 staat helemaal links tel je tot 4 voor elke streep en bij 3/3 tot 3 etc. Meestal is het 4/4 Ik wens je veel succes met piano/keyboard spelen! Zelf speel ik al 6 jaar lang piano. Ik doe het met veel plezier en ga alsmaar vooruit. 2 jaar geleden speelde ik alleen nog maar kleine liedjes van een halve bladzijde. Nu speel ik omdat ik in 2 jaar een hele grote sprong heb gemaakt al 3 bladzijdes met herhaling erin. Het leuke aan piano spelen vind ik dat je lekker zelf kan kiezen wat je gaat spelen en je humeur bepaalt.
Zelf heb ik van een geweldige ''juf''(dat gebruik ik meestal niet meer haha) les gehad. ze heeft me van alles geleerd. Heb je hulp nodig met noten lezen? of leer je graag accoorden of iets dergelijks zijn daar veel sites voor. Maar de basis moet je echt leren van iemand die er verstand van heeft. Als je basistechniek goed is kun je eigenlijk alles spelen met veel oefening. |