Armageddon schreef:Bruxelles schreef:Sami schreef:vegetarisch is niet per se gezonder in de zin van afvallen, want vaak zijn vegaburgers gemaakt met kaas erin of zo'n paneerlaagje eromheen.... Maar vegetarisch is sowieso beter dan vlees.
Dat wel, maar ik eet gewoon heel graag vlees
Gewoon doen dan.
Er zijn genoeg andere manieren om gezonder te leven. Kipfilet is bijvoorbeeld erg voedzaam, ei ook, vis ook, ... Het belangrijkste is variatie. Niemand zegt dat je dagelijks het standaard patroon (vlees/vis - groenten - aardappelen/rijst/pasta/...) nodig hebt. Je mag gerust eens de eerste of laatste groep laten vallen voor een dag. De groenten niet though, die zijn belangrijk! Fruit is gezond, maar overdrijf er niet mee, enkele stukken fruit per dag is voldoende! Teveel is nooit goed en dat geldt voor elke voedingsgroep.
Grote maaltijden zijn vaak ook een boosdoener. Het is beter om meerdere kleine maaltijden over de dag te spreiden. Dus ontbijt, 10-uurtje, middag, (2-uurtje), 4-uurtje, avond. Dit gaat niet over een bord vol per keer btw, een sappige appel kan perfect je 4-uurtje zijn bijvoorbeeld.
Het is niet verstandig om voor het slapen gaan nog te eten, dus als je dit momenteel doet, leer je dit best af, door steeds te minderen.
Water is tevens belangrijk! Probeer frisdrank, alcohol en cafeïnehoudende dranken tot een minimum te reduceren. Uiteraard mag je in de ochtend een kopje koffie drinken of in de avond eens genieten van een glaasje wijn, maar ga er geen 3, 4, 5 ofzo drinken. Opnieuw is het belangrijk om met mate te werken.
Ook suikergoed minder je best. Als je normaal een pakje koekjes at als snack, raad ik je aan om dit geleidelijk aan te vervangen door gezondere alternatieven.
Om gezond te zijn, is zuivel belangrijk, maar niet de belangrijkste categorie. Maak een kommetje met wat kwark, bosbesjes en amandel (of andere) nootjes (de ongezouten versie uiteraard). Voeg wat banaan toe als de smaak te sterk is. Banaan smaakt immers erg zoet, maar alsnog erg gezond. Indien het nog steeds te sterk is kan je ook wat agavesiroop toevoegen (of honing, aangezien dat al sneller in je kast zal staan), maar niet teveel.
Dan is er uiteraard nog beweging. Begin klein, anders houd je het waarschijnlijk toch niet vol. Neem jezelf eens voor om elke dag een halfuurtje te gaan wandelen. Zit het in je routine? Prima! Neem dan eens de fiets om een halfuurtje de buitenlucht op te snuiven. Zoek naar hetgeen jij leuk vindt om te doen. Blijk je into wandelen te zijn? Misschien is joggen ook wel iets voor jou? Zo niet, geen probleem! Er zijn voldoende opties! Probeer eens wat sit-ups. Iets voor jou? Bouw het dan langzaam op. Misschien zijn fitnessapps of youtubekanalen wel je ding? Het gaat er dus vooral om dat je iets zoekt waar je je goed bij voelt, anders heb je er de volgende keer niet echt zin in, kijk je er de keer daarna tegenop en ga je uiteindelijk steeds vaker skippen tot je volledig gestopt bent. Ga jezelf niet overbelasten! Als je last hebt van spierpijn in je armen, na een fitness-workout, richt je dan de volgende dag op iets anders, doe squats, ga joggen of neem gewoon even een rustdag en houdt het bij een korte wandeling. Een schema opstellen kan hier goed bij helpen, al kun je dat pas echt doen eenmaal je jezelf kent en weet welke patronen je hebt.
Oh en nog een laatste tip. Wees niet te streng voor jezelf! Heb jij vandaag zin in pizza? Eet dan die pizza! Zorg gewoon dat je niet op geregelde basis fastfood eet. Wil je jezelf belonen met een koekje? Doe maar! Eet gewoon niet de hele pak leeg. Heb je nog honger? Pak dan een stuk fruit of eet wat kerstomaten/ schijfjes komkommer/ ... Als je iets graag eet, moet je het zeker niet laten vallen omdat een ander zegt dat dat gezonder voor je is. Je moet het gewoon met mate eten (het een al meer dan het ander) en dan komt het wel goed