Manneken Pis is een standbeeld, gelegen in het hartje van Brussel en daardoor naast het Atomium hรฉt symbool van de bruisende hoofdstad. Het beeldje is 58 cm groot en stelt een plassend jongetje voor. Ondanks dat het niet erg groot is, is het een trekpleister voor vele toeristen uit binnen- en buitenland. Wat vele mensen niet weten is dat dit niet het enige Manneken Pis is. Er zijn er namelijk ook in Geraardsbergen, Westmeerbeek, Broksele en Koksijde.
Het Manneken Pis beeld in Brussel werd oorspronkelijk gemaakt in 1619 door Hiรซronymus Duquesnoy de Oudere. Deze Zuid-Nederlands beeldhouwer kreeg de opdracht om een beeld te maken dat als versiering zou dienen voor de fontein die er toen stond.
Het beeld is doorheen de geschiedenis meerdere malen gestolen. In 1745 werd het gestolen door enkele Engelse soldaten die het beeld wilden verplaatsen naar Geraardsbergen. Later schonk men een replica van het beeld aan de stad om de bewoners te bedanken voor hun hulp bij de zoektocht naar de dief. Twee jaar later werd het beeld weer gestolen en ook enkele tientallen jaren later werd het nog tweemaal gestolen. Omdat door de diefstal het bovenstuk van het beeld was verdwenen, werd er een nieuw beeld gegoten. Dit beeld is dan ook het beeld dat nog steeds in Brussel staat. Het bovenstuk dat verloren was gegaan, is later ook teruggevonden en is nu te vinden in het Broodhuis.
Daarnaast gaan er heel wat legenden rond over de herkomst van het beeld. Zo is er een legende die beweert dat Manneken Pis tegen de deur plaste van het huis van de heks, die zou wonen op de plaats waar het monument nu staat. De heks werd kwaad en veranderde het jongetje in een stenen beeld.
Bij speciale gelegenheden krijgt het beeld een kostuum aan. Deze traditie komt ook voor uit de geschiedenis. Het gebeurde namelijk al in het jaar 1698. Toen kreeg het beeld zijn eerste kostuum, dat geschonken werd door een landvoogd van de Spaanse Nederlanden. Ondertussen zijn er al meer dan 800 kostuums gemaakt, die allemaal te bezichtigen zijn in het Broodhuis. Daarnaast plast Manneken Pis soms ook bier of wijn op speciale dagen.