Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Mai
*G!rl* I am addicted to strawberries
0 | 0 | 0 | 0
0%
Om een reactie te kunnen plaatsen op het dagelijks nieuws dien je te zijn ingelogd.Nog geen account? Klik hier om een gratis account aan te maken.

> Sluiten
Helper
18 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
Let's Introduce: Studie Editie | Onderwijs (door Amarynthia )

Welke studie volg je en waar doe je dat?
Professionele bachelor kleuteronderwijs, dit studeer ik in 'Karel de Grote' te Antwerpen.

Wat houdt deze studie in? De naam spreekt eigenlijk al voor zich haha.We maken 'de mensen van de toekomst'. Kleuterleerkrachten moeten alles kunnen, wij leren hen niet alleen dingen bij, maar we moeten ook kunnen opvoeden. Een kleuterleerkracht heeft dus liefst ook overal ogen en kan wel een extra paar handen gebruiken. Inspelen op de fantasie van kleuters, dat is iets dat ik echt geweldig vind.

In welk jaar zit je momenteel en hoe lang duurt de studie nog?
Ik zit momenteel in mijn eerste jaar. De studie op zich duurt drie jaar, maar ik ga sowieso nog een jaar lager onderwijs bijdoen omdat dit mij wel meer kansen biedt om werk te kunnen vinden. Dit kan in een jaar omdat ik al veel vakken gehad heb dan die hetzelfde zijn.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Ik heb al een jaartje hoge school achter de rug, ik heb vorig jaar ergotherapie gedaan. Wij kregen daar vier grote vakken: geriatrie, ontwikkeling, psychiatrie en fysische revalidatie. Tijdens mijn stage in de richting van ontwikkeling moest ik kleuters in een school scoren door middel van testjes. Dit was mijn eerste 'aanraking' met het kleuteronderwijs sinds dat ik zelf een kleuter geweest ben. Ik vond dit echt super tof en dit heeft mij aan het denken gezet. In januari wou ik mijn opleiding ergotherapie eigenlijk al stopzetten, maar toen heb ik toch ervoor gekozen om het jaar gewoon uit te doen. Ik had natuurlijk wel mijn zinnen al lang gezet op het kleuteronderwijs, dus ik interesseerde mij niet meer in de andere vakken. In juli heb ik dan ook beslist om mij meteen in te schrijven voor de studie leraar kleuteronderwijs. In september ben ik dan met de opleiding gestart en heb hier nog geen enkel moment spijt van gehad.

Heeft de studie verschillende uitstroomprofielen? Zo ja, welke zijn er en welke wil of ben je aan het volgen?
Nee, het is niet zo dat wij in het tweede of in het derde jaar iets moeten kiezen.

Welke banen kan je vervullen als je afgestudeerd bent?
Het spreekt voor zich dat we aan de slag gaan als kleuteronderwijzers, maar we kunnen zowel in het onderwijs, als in de kinderopvang en in de sociale sector werken.

Welke doorstudeer-mogelijkheden zijn er? Ben jijzelf van plan om door te studeren?
We kunnen na onze opleiding een andere bachelor of een master halen zoals ik hierboven al vermeld had. Bijvoorbeeld: lager onderwijs, secundair onderwijs, buitengewoon onderwijs, ... Ik ga na mijn opleiding leraar kleuteronderwijs nog een jaar lager onderwijs bij doen.

Hoe bevalt de studie tot nu toe?
Super. Dit was echt de juiste keuze, ik heb deze week stage en moet de klas overnemen and I love it! Ik ga vaak in gesprekken met kleuters en wat ze allemaal kunnen vertellen is echt geweldig. Het zijn schatjes, maar geloof mij, ze kunnen het ook echt wel uithangen. Gelukkig kennen ze de regels die gelden in de klas wel allemaal en hebben ze weer alles op orde als ik hen hieraan herinner. Kleuters staan open voor alles, en dat is iets dat ik heel erg leuk vind. Voor hun is het vanzelfsprekend dat jongens ook hakken kunnen aandoen, nagels kunnen lakken, glitter truien aan doen, over lippenstift praten met elkaar, ... Ze aanschouwen personen voor wie ze zijn en oordelen niet. De ene dag kunnen ze 'ruzie' hebben met elkaar en op een ander moment kunnen ze weer beste vrienden zijn. Je kan ze veel bijleren, we kunnen ze ‘kneden’.

Welk vak spreekt je het meest aan? En waarom?
Hmm moeilijke vraag. Mag ik er twee kiezen? Dan kies ik voor muziek en wiskundige initiatie. Muziek omdat het belangrijk is om te zingen in de klas, maar je moet het natuurlijk wel kunnen op kleuterniveau. Nu zal iedereen wel denken: ‘waarom is dat belangrijk, een paar liedjes zingen?’, maar dat is dus omdat muziek de interesse van kleuters opwekt. Als er veel kleuters roepen en je roept daar zelf nog eens bij, dan wordt het een boeltje. Als je een liedje inzet, dan zingen ze meteen mee, gewoon omdat dit in hun natuurlijke aard zit. Ze ‘luisteren’ beter als we muzikale impulsen invoeren dan door gewoon iets te zeggen. Wiskundige initiatie is ook heel belangrijk in een kleuterleven. Dit heeft niets te maken met wiskunde, enkel met de wiskundige begrippen zoals bijvoorbeeld ‘even veel, groter dan, zoveel minder dan, …’ zodat ze het inzicht ontwikkelen om later wel wiskunde te kunnen leren. Wij geven ook geen les, maar bieden dit aan in spelvorm. Zo moeten we goed over alles nadenken hoe dat we iets gaan doen.

Welk vak vond je iets minder leuk? En waarom?
‘De onderzoekende leraar’, ik vond dit vak minder leuk omdat -om heel eerlijk te zijn- ik het gewoon minder interessant vond. We hebben volgens mij twee lessen echt les gehad en voor de rest veel groepswerken. Dus eigenlijk heb ik hier niet veel bijgeleerd.

Hoeveel uur per week ben gemiddeld kwijt aan schoolwerk?
Hangt van week per week af, ik heb gemiddeld twintig uur les op een week en moet hierbuiten ook vaak lesvoorbereidingen maken. Hier kruipt heel veel tijd in, dit kan ook zijn omdat ik nog maar in mijn eerste jaar zit, maar aan een goede lesvoorbereiding zit je al wel lang. Kan hier wel geen tijd op plakken.

Moet je voor je studie ook stagelopen? Zo ja, hoeveel en hoe lang?
Ja, ik ben in totaal al een maand op stage geweest met hier en daar een dagje en twee weken (niet opeenvolgend). Ik moet dit jaar nog twee keer een week de klas overnemen en dan nog een paar losse dagen. Ik moet tussen 8u en 8u30 aanwezig zijn op school, vroeger als ik iets moet klaarzetten. De schooldagen duren tot 15u45 en op woensdag tot 11u30. Als de kleuters naar huis zijn, dan moet ik vaak enkel nog keren en dan kan ik ook naar huis. Mijn mentor blijft altijd wel langer.

Zou je deze studie aanraden aan anderen? Waarom wel of niet?
Als je graag met kinderen omgaat, veel geduld hebt en je wilt in het onderwijs terecht komen, dan zeker doen. Een studie aanraden vind ik best moeilijk, natuurlijk want dit is mijn ding. Maar iedereen heeft (gelukkig) een andere passie, we kunnen niet met zijn allen kleuteronderwijzers worden want dan vind ik misschien geen werk meer, haha. Het is wel een supertoffe studie!

Wat zou je willen meegeven aan mensen die deze studie willen gaan doen?
Ga er gewoon de volle 200% voor als je dit echt wilt. Het is veel werk, maar het loont echt wel uiteindelijk. Je krijgt veel terug van de kleuters en daar moet je het voor doen.
Welke studie volg je en waar doe je dat?
Ik studeer HBO pabo in Nijmegen op de Han!

Wat houdt deze studie in?
De studie houdt in dat ik studeer voor basisschoolleerkracht en tegelijk een beroepsopvoeder. Beroepsopvoeder betekent dat ik weet hoe ik moet omgaan met kinderen, ouders en collega's.

In welk jaar zit je momenteel en hoe lang duurt de studie nog?
Ik zit momenteel in mijn eerste jaar, de studie zelf duurt vier jaar.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Sinds kleins af aan wist ik al dat ik iets wilde doen met kinderen. Ik wist nog niet helemaal zeker of dat lesgeven was of meer richting het helpen bij de opvoeding (denk hierbij aan pedagogiek etc.). Toen ik op de middelbare school een week stage moest doen, besloot ik de stage te doen op mijn oude basisschool. Na dag twee wist ik al gelijk dat dit mijn plekje was en dat ik ook leraar moest worden. Na een meeloopdag en een opendag heb ik me uiteindelijk ook vorig jaar april ingeschreven voor de pabo.

Heeft de studie verschillende uitstroomprofielen? Zo ja, welke zijn er en welke wil of ben je aan het volgen?
We moeten in de derde kiezen of we ons gaan specialiseren in de bovenbouw of de onderbouw. De onderbouw is groep 1 t/m 4 en bovenbouw is groep 5 t/m 8. Ikzelf ben er nog niet helemaal uit welke richting ik ga kiezen.

Welke banen kan je vervullen als je afgestudeerd bent?
Ik word bevoegd om les te geven aan alle groepen in de basisschool (4- tot 12-jarigen, groep 1 t/m 8). Ook kan ik er voor kiezen les te geven op vmbo-niveau of les te geven op de pabo zelf.

Welke doorstudeermogelijkheden zijn er? Ben jijzelf van plan om door te studeren?
Ik zou na de pabo ook door kunnen gaan naar de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen voor de masteropleiding Pedagogische wetenschappen, de universitaire pabo of misschien de masteropleiding Special Education Needs of Onderwijskunde.

Hoe bevalt de studie tot nu toe?
Ik vind de studie echt ontzettend leuk! Heb het er heel erg naar m'n zin en heb tot nu toe ook al mijn studiepunten, dus ik hoop dat ik mijn propedeuse in één jaar haal. Er is bij mijn pabo een studievereniging en daar zit ik bij, wat betekent dat ik meedoe aan leuke activiteiten en uitjes die er ook voor zorgen dat ik mensen uit leerjaar 1 t/m 4 leer kennen en ook dat vergroot echt mijn plezier. De stage maakt het wel officieel af, daar geniet ik enorm van.

Welk vak spreekt je het meest aan? En waarom?
Ontwikkelingspsychologie. Het is een vak met een Engels boek maar wel in het Nederlands gegeven. Dit vak en de inhoud er van komt terug in alle andere vakken/verslagen. Je herkent de leerstof ook heel erg in je stage en in kinderen om je heen.

Welk vak vond je iets minder leuk? En waarom?
Taaldidactiek, haha. Dat vak is echt vreselijk. Het is ingewikkeld, enorm veel en ontzettend saai. Taaldidactiek is niet "spelling" maar echt taalgerichte zaken over bijvoorbeeld Nederlands als eerste of tweede taal leren en wat daarbij komt kijken en hoe kinderen leren formuleren etc.

Hoeveel uur per week ben gemiddeld kwijt aan schoolwerk?
Dat verschilt enorm. Ik kan het een week erg druk hebben (vooral rond de tentamen week) maar ik kan het ook weken heel rustig hebben. Dit komt omdat als je bijvoorbeeld een vak hebt waarbij je veel moet doen je daarna 1,5 uur zelfstandig leren krijgt. In die 1,5 uur kan je dus werken aan je school opdracht en acht op de tien keer word het zelfs in het uur na zelfstandig leren alweer besproken. Veel schoolwerk thuis heb je dus niet echt. Dat is dan alleen rond de tentamenweek met verslagen/toetsen. Dan zit ik misschien wel op een hele middag.

Moet je voor je studie ook stagelopen? Zo ja, hoeveel en hoe lang?
Jazeker! Op maandag en dinsdag loop je stage van 08:00 - 17:00. Je moet alleen rekening houden met het feit dat er een uitloop tijd kan zijn dus dat je niet altijd om 17:00 klaar bent. Ik zelf loop momenteel stage in groep 1/2 en eind februari ga ik naar 7/8.

Zou je deze studie aanraden aan anderen? Waarom wel of niet?
Als je het lesgeven ontzettend leuk vind en bereid bent een baan te nemen waar echt wel een verantwoordelijkheid bij komt kijken raad ik je het zeker aan. Als je het lesgeven echt niks vindt, of kinderen echt niks vindt, doe het dan alsjeblieft niet. Mensen denken 'oh pabo, lekker simpel' maar mensen vergissen zich daar echt in. Het is nu pas net februari en er zijn al 5 mensen uit mijn klas gestopt. En dan spreken we nog maar over mijn eigen klas haha.

Wat zou je willen meegeven aan mensen die deze studie willen gaan doen?
Verdiep je ontzettend goed in deze studie, ga naar meeloopdagen (je mag zelfs als je in de buurt ben van Nijmegen gerust een dag met mij meelopen), bezoek de opendagen en lees je goed in voor de studie. Het is namelijk zonde als je er later achter komt dat dit het toch niet is! En geloof vooral in jezelf, als jij denkt dat je dit kunt dan moet je daar ook in blijven geloven ook al wordt het soms een beetje zwaar.
Welke studie volg je en waar doe je dat?
Ik doe op het moment de Universitaire pabo.

Wat houdt deze studie in?
Dit is eigenlijk een dubbele studie. Ik doe pedagogische wetenschappen aan de universiteit en de pabo. Pabo is de opleiding voor een leerkracht voor de lagere school. De programma's zijn wel enigszins aangepast om de studielast dragelijker te maken.

In welk jaar zit je momenteel en hoe lang duurt de studie nog?
Ik zit zelf in het tweede jaar en moet na dit jaar nog twee jaar.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Ik heb zelf vwo gedaan en wist in mijn laatste jaar nog niet wat ik wilde, het enige wat ik wist was iets sociaals. Ik ben naar verschillende opendagen geweest. Veel van deze studie's hadden maar 12 contacturen. Best weinig. Toen kwam ik bij de Universitaire pabo. Meer contacturen en een leuke combinatie. Zowel de theorie als de praktijk in een studie. Dat trok me erg aan.

Heeft de studie verschillende uitstroomprofielen? Zo ja, welke zijn er en welke wil of ben je aan het volgen?
Ik heb me nog niet echt verdiept in de uitstroomprofielen.

Welke banen kan je vervullen als je afgestudeerd bent?
Je hebt verschillende mogelijkheden als je klaar bent met de studie. Je kan doorgaan voor een master aan de Universiteit, je zou dan bijvoorbeeld alsnog psycholoog kunnen worden. Je kan ook aan het werk gaan in het basisonderwijs, dus gewoon als leerkracht voor de klas of je kan als pedagoog aan de gang. Ik denk dat ik zelf nog wel een master ga doen, maar ondertussen wel alvast werken in het onderwijs. Je bent namelijk gewoon bevoegd.

Hoe bevalt de studie tot nu toe?
Mij bevalt de studie erg, anders was ik wel gestopt. Dat gebeurt namelijk vaak genoeg, bij ons is het vaak dan dat de mensen een van de twee gaan doen. Pabo of Universiteit. Het is soms best veel werk en het kost energie, maar ik vind het heel erg leuk. Vooral als je dan stage loopt en de blije gezichten van de kinderen ziet. 

Welk vak spreekt je het meest aan? En waarom?
Het is moeilijk te zeggen over de universiteit welk vak ik het leukste vind, ik heb elke zes weken een ander vak. Ik sluit dan meteen een vak af en ga door naar het volgende. Ik vind wel over het algemeen de vakken die echt over pedagogiek gaan het leukst. De andere vakken zijn vakken zoals statistiek en methodologie. Veel zakelijker en dat gaat over hoe je een onderzoek opzet en er een verslag van schrijft. Op de pabo vind ik drama en beeldenvorming erg leuk. Het beetje vrije expressie tussen door. Want op de pabo is het verder veel didactiek. Wij krijgen weinig eigen kennis en het is vooral het leren hoe we een vak geven.

Welk vak vond je iets minder leuk? En waarom?
De minder leuke vakken ligt heel erg aan wie het geeft. Ik moet zeggen dat rekenen niet mijn favoriet is.

Hoeveel uur per week ben gemiddeld kwijt aan schoolwerk?
De universiteit verwacht dat je gemiddeld zo'n 48 uur aan school zit, dit is inclusief je contacturen. Alleen doe ik dat niet. Ik ben vaak wel eerder klaar met opdrachten. Het lezen kost ook wel minder tijd dan je zou verwachten. Ik denk dat ik rond de twaalf uur naast de contacturen aan school besteed.

Moet je voor je studie ook stagelopen? Zo ja, hoeveel en hoe lang?
Ik loop zeker stage, een dag in de week en af en toe een stageweek. Deze bestaat dan uit drie dagen. Dit komt omdat de dagen van de Universiteit er niet voor wijken. Verplicht is deze periode twintig stagedagen.

Zou je deze studie aanraden aan anderen? Waarom wel of niet?
Ik zou hem zeker aanraden. Het is een leuke studie, je moet wel gemotiveerd zijn, het kan soms best veel werk zijn. Vooral het eerste half jaar is erg zwaar. Je hebt dan twee vakken van de universiteit en volop pabo. Het is echt afzien, aan onze klas was het ook te zien. Allemaal ruzie voor de kerstvakantie. Na de vakantie niks aan de hand.



Reactie plaatsen

Reageer op het artikel Let's Introduce: Studie Editie | Onderwijs.
Bericht plaatsen
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 08-02 13:56:
Nuts schreef:
Dit is super tof om te lezen. Heel interessant! <3 Is wel voor herhaling vatbaar, denk ik.
Melden | Citeer | X
Demish schreef op 08-02 10:51:
Demish schreef:
Hij is leuk geworden, Myl! <3
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 08-02 10:49:
XHero schreef:
Aether schreef:
Het FT in het onderwijs
Hahaha ja maar echt  en we zijn nog niet de enigste haha 
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 08-02 08:40:
BlueDream schreef:
Literacity schreef:
Aether schreef:
Het FT in het onderwijs
Hahahaha wauw

Btw..nicely done!
^^
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 08-02 00:15:
Literacity schreef:
Aether schreef:
Het FT in het onderwijs
Hahahaha wauw

Btw..nicely done!
Melden | Citeer | X
Amarynthia schreef op 08-02 00:11:
Amarynthia schreef:
Zarayda schreef:
aa is het niet handiger om de titel gewoon "Studie: Onderwijs" te doen ofzo?? de titel is anders vet lang
leuk tho
Ja, mee eens. Dit is officieel wel de titel, maar het is inderdaad wel een beetje lang, haha
Melden | Citeer | X
Amarynthia schreef op 08-02 00:11:
Amarynthia schreef:
Aether schreef:
Het FT in het onderwijs
Hahaha wauw, valt me echt serieus nu pas op xD
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 08-02 00:07:
Ladybambi schreef:
Aether schreef:
Het FT in het onderwijs
Nieuwe vereiste in de sollicitaties 😂
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 08-02 00:03:
Aether schreef:
Het FT in het onderwijs
Melden | Citeer | X
Amarynthia schreef op 08-02 00:01:
Amarynthia schreef:
@Aether @Affection  @xHero  Bedankt dat ik jullie mocht interviewen voor het artikel! Ik vond het erg leuk om over jullie studies te lezen (: 



Nieuwsarchief
Nieuwsoverzicht | 31 Mei 202031-05-2020 12:01
Files || KJ Apa29-05-2020 00:00
Ok, boomer25-05-2020 00:00
Nieuwsoverzicht 24 mei 202024-05-2020 00:00
Animal Crossing; New Horizons (gameplay & more) [2]22-05-2020 00:00
Files Cameron Boyce21-05-2020 00:00
[Zodiac] Gemini20-05-2020 00:00
Brooklyn Bridge18-05-2020 00:00
Nieuwsoverzicht 17 mei 202017-05-2020 00:03
Eurovision 2020 overzicht16-05-2020 00:00
Files || Elise Schaap14-05-2020 00:00
Dear Evan Hansen13-05-2020 00:00
Never Have I Ever11-05-2020 00:00
Nieuwsoverzicht 10 mei 202010-05-2020 00:00
Let's Introduce Skillet08-05-2020 00:00
Dotter06-05-2020 00:00
Dodenherdenking♫04-05-2020 00:00
Nieuwsoverzicht 3 mei 202003-05-2020 00:00
Amiibo02-05-2020 00:00
Lorde30-04-2020 00:00
Zoom: veiligheid en privacy?28-04-2020 00:00
My Hero Academia 27-04-2020 00:00
Nieuwsoverzicht 26 april 202026-04-2020 00:00
After24-04-2020 00:00
FILES | Lily Collins23-04-2020 00:00
Vorige | Pagina: | Volgende