Daynty schreef:Ik heb wat dingetjes voor je uitgetypt! Het lijkt allemaal heel veel of ingewikkeld, maar het meeste is echt super simpel en redelijk snel klaar c:
Rijst (of volkoren noedels) met wokgroentenIngrediënten:
Zilvervliesrijst (andere opties zijn: quinoa, amaranth, bulgur, andere soort rijst)
Roerbakgroenten (ik gebruik vaak voor 2 dagen:
https://www.jumbo.com/jumbo-fijne-roerbakmix-400g/211725ZK/ )
Zoet-zure woksaus (
https://www.jumbo.com/jumbo-woksaus-zoetzuur-200ml/195423STK )
Half blikje 200 gram linzen (kun je daarna een paar dagen in de koelkast bewaren) (
https://www.jumbo.com/jumbo-linzen-200g/208836STK )
Optioneel: vegetarisch vlees (zoals:
https://www.jumbo.com/jumbo-veggie-chef-kip-stukjes-175g/192858STK )
Optioneel voor bij het vlees bakken: paprikapoeder, knoflook, kurkuma, zwarte peper
Wat moet je doen:
1. De rijst aan de kook brengen (ik vind het zelf nog heel lastig om in te schatten hoeveel rijst ik moet nemen, want het groeit zó erg met koken dus dit is gewoon oefenen hahaha) en ongeveer 10 tot 12 minuten koken
2. (Bak)olie verwarmen in een koekenpan
3. De vleesstukjes ca. 5 minuten braden in een koekenpan
4. De linzen in een zeef afspoelen met water
5. De groenten en linzen aan de koekenpan toevoegen en nog ca. 5 minuten bakken
6. De woksaus toevoegen en het geheel nog ongeveer 1 a 2 minuten verwarmen (de woksaus hoeft niet te koken, instructies staan ook wel op de verpakking daarvan)
Als je het met volkoren noedels gaat maken, hoef je er alleen maar rekening mee te houden dat de noedels maar ongeveer 5 minuten hoeven te koken, dus die kun je aan de kook brengen als je de groenten toevoegt.
De groenten (400 gram ongeveer) splits ik vaak in tweeën, zodat ik voor twee dagen wat heb. Zelfde geldt voor de vleesjes.
Volkoren noedels met curryDit is een lichtelijk pittig gerecht van een jumbo recept, maar ik vind ‘m zelf eeerg lekker!
Ingrediënten:
Volkoren noedels (
https://www.jumbo.com/jumbo-volkoren-noodles-250g/195426STK ) (vaak is één “blokje” noedels genoeg, de rest kun je makkelijk een aantal weken bewaren!)
Boemboe groene curry (
https://www.jumbo.com/jumbo-boemboe-groene-curry-95g/194781STK )
Pakje van 200 ml kokosmelk (
https://www.jumbo.com/jumbo-romige-kokosmelk-200ml/224389PAK )
(Bak)olie
Vegetarische gehaktballetjes (
https://www.jumbo.com/jumbo-veggie-chef-vegetarische-fijn-gekruide-balletjes-250g/192884STK )
Broccoli
Wat moet je doen:
1. Juiste hoeveelheid broccoli snijden en even spoelen met water (afhankelijk van hoeveel broccoli je wil, de rest kun je ruim een aantal dagen in de koelkast bewaren)
(Bak)olie verwarmen in een kleine koekenpan en de currypasta toevoegen
2. De currypasta ca. 2 minuten verwarmen
3. De kokosmelk toevoegen
4. Het geheel roeren en verhitten tot het net niet kookt
5. De volkoren noedels aan de kook brengen en 4 tot 6 minuten koken (ongv. wat op de verpakking staat)
6. De gehaktballetjes (die je eventueel van te voren los even kan braden) toevoegen aan de curry
7. Ongeveer 5 minuten de curry blijven verwarmen (en regelmatig roeren)
Rijst met broccoli en satesausNaja, deze spreekt best wel voor zich, haha.
Ingrediënten:
Zilvervliesrijst
Broccoli
Bakje satésaus
Eventueel een vegetarisch vleesje
Wat moet je doen:
1. Broccoli snijden en wassen
2. Broccoli aan de kook brengen en ca. 12 tot 15 minuten koken (het beste is om er af en toe even in te prikken met een vork en zelf te bepalen wanneer jij het prima vindt)
3. De rijst aan de kook brengen en ongeveer 10 minuten koken.
4. Eventueel het vleesje bakken terwijl de broccoli en rijst koken
5. Als alles klaar is, nog even de satésaus opwarmen en tadaa
Aardappelkrieltjes met broccoliDeze is ook super simpel!
Ingrediënten:
(Gekruide) aardappelkrieltjes uit de koeling (
https://www.jumbo.com/jumbo-bistro-mini-krieltjes-425g/211739ZK )
Broccoli (of een andere groente)
(Bak)olie
Eventueel een vegetarisch vleesje
Kruiden die ik er vaak extra overheen doe: kurkuma en zwarte peper
Wat moet je doen:
1. Broccoli snijden en wassen
2. Broccoli koken (12 - 15 minuten of zoals je zelf het lekkerst vindt)
3. Aardappelkrieltjes bakken, ongeveer 5 tot 10 minuutjes of wanneer jij ze goed vindt
4. Eventueel het vleesje bij de aardappeltjes bakken (bespaart weer een pan en dus afwas yay)
5. Als de aardappeltjes bijna klaar zijn, kurkuma en zwarte peper er overheen doen
6. Eventueel eten met ketchup of een ander sausje!
Taco’s met sla, rijst en groenteDeze is erg lekker, maar wel wat meer werk (hoewel je de losse groente ook door een simpele kant-en-klare groentemix kan vervangen).
Ingrediënten:
Taco’s (blijven ook wel een tijdje goed na openen)
Zilvervliesrijst
IJsbergsla (een krop of uit een klein zakje, zoals:
https://www.jumbo.com/jumbo-fijngesneden-ijsbergsla-kleinverpakking-100g/212608STK )
Eén of twee wortels
1 paprika
Boerenkoolblokjes (2 of 3) (uit het vriesvak)
Vegetarische gehakt (
https://www.jumbo.com/jumbo-veggie-chef-kruimig-gehakt-voordeel-375g/192886STK )
Half blikje 200 gram linzen
Wat moet je doen:
1. De paprika in blokjes snijden
2. De wortel(s) in blokjes snijden en aan de kook brengen (ongeveer 10 minuten, tot ze een beetje zacht zijn)
3. Terwijl de wortels koken kun je de gehakt bakken in een koekenpan
4. Terwijl de wortels koken kun je ook vast de rijst aan de kook brengen (ongeveer 10 minuten)
5. De linzen in een zeef afspoelen met water
6. Als de gehakt goed gebakken is, braad je de paprikablokjes, linzen en boerenkool erbij op een zacht vuur
7. Als de wortels klaar zijn, het water afgieten. Zelfde voor de rijst.
8. De rijst, wortels en de gehakt met paprikablokjes en boerenkool met elkaar mengen (kan bijvoorbeeld gewoon in de pan waar de rijst al in zit, scheelt weer afwas)
9. Taco vullen met een laagje sla en dan de groente en zo toevoegen!
10. Eventueel kun je er nog augurken of andere garnituur bij doen, zoals knoflooksaus of zo.
Als je het met een roerbakgroentemix doet, heb je minder werk! Dan kun je eventueel ook de zoetzure woksaus van het eerste recept nog gebruiken.
Wraps met slaDeze is binnen 5 minuten klaar en je hoeft er niets voor te koken. Ik eet dit zelf vaak als ik geen zin heb om te koken of als ik weet dat ik er laat weer ben van school. Het is snel, maar toch gezond. (: Je kunt trouwens allerlei variaties hierop maken met ingrediënten die je zelf lekker vindt.
Ingrediënten:
Volkoren wraps (zo’n pak kun je na opening ook zat nog een paar weken bewaren)
IJsbergsla (een krop of kant-en-klaar uit de koeling) (je kan ook een andere slamix gebruiken natuurlijk!)
Paprika (als je niet de hele paprika gebruikt, kun je die nog wel een paar dagen in de koelkast bewaren)
Augurk (en/of bijvoorbeeld zilveruitjes, tomaat, komkommer, etc.)
Knoflooksaus
Wat moet je doen:
1. Paprika in blokjes snijden
2. Augurken in blokjes snijden
3. Eventueel de wrap 20 tot 30 seconden verwarmen in de magnetron of in een koekenpan zonder olie
4. Laagje knoflooksaus op de wrap smeren
5. Sla in de wrap doen
6. Paprika- en augurkblokjes erin doen
7. Etennn
Voor alle recepten geldt dat je het altijd aan kan passen naar wat jij lekker vindt! Het is ook gewoon een kwestie van dingen proberen. Dat geldt ook voor hoe lang alles moet koken en hoeveel je van alles gebruikt. Ik gebruik zelf vaak geen vaste maten, maar kijk gewoon hoeveel het is en hoeveel honger ik heb en zo. Het enige lastige is dus rijst (en pasta ook) want dat groeit zo erg als je het gaat koken, haha. Dus daarvan neem ik altijd minder dan ik nodig denk te hebben.
Verder heb ik wat linkjes naar producten toegevoegd die ik gebruik. Het is allemaal van de jumbo omdat ik daar vaak boodschappen doe, maar bij vrijwel iedere supermarkt hebben ze wel vergelijkbare dingen.
De meeste groente dingen bewaar ik in de koelkast, waar ze (op sla na) vaak wel tot een weekje goed blijven. Wat ik je echt aanraad om te doen, is om de dag dat je boodschappen gaat doen voor de hele week te bedenken wat je gaat eten (ik doe dat vaak op maandag of zondag) en zo een weekmenu te maken voor het avondeten. Je kan daarbij gelijk kijken wat je nog in huis hebt dat je kan gebruiken (zoals aardappels, rijst, pasta, etc) en je kunt aan de hand van het “menu” super snel een boodschappenlijstje voor de hele week maken. Je kunt bovendien eenvoudig bekijken of je met één groentemix twee dagen een gerecht kan maken, zodat je niet met allemaal restjes overblijft die je uiteindelijk weg moet gooien.
Oh, en ik gebruik vrijwel altijd de volkoren versie van alles (dus zilvervliesrijst, volkoren pasta's, volkoren wraps, etc.) want gezonder, haha.
omg deze recepten! Thanks! Dit is echt SUPER fijn