We hebben natuurlijk allemaal wel eens dat we veel langer dan gewild op sociale media zitten. Of het nou op Facebook of Instagram is, blijven doorscrollen is extreem verleidelijk. Hoe kan dat toch?
Je data
Natuurlijk blijf je langer scrollen als je posts ziet die passen bij jouw interesses. Op basis van jouw kliks en likes creëren sociale media platforms een berg data over jou. Dit is voordelig voor het platform omdat jij zo ook meer advertenties bekijkt, die ook weer gepersonaliseerd zijn. Je zult denken, twee vliegen in één klap: ik krijg - voor mij - boeiende content en de platforms verdienen zo meer geld. Maar, er zit een addertje onder dit gras.
De bubbel
Zodra de platformen wat over jou weten, krijg je dus informatie naar je hoofd geslingerd die jou interesseert. Dit heeft ook nadelen. Als jij bijvoorbeeld vooral reageert en klikt op artikelen die van bepaalde rechtse websites komen, zal Facebook je soortgelijke artikelen aanbevelen. Facebook gebruikt ook niet alleen jouw data als het jouw iets wilt aanbevelen, maar ook data van anderen: waar kijken mensen met soortgelijke interesses naar, waar jij nog niet naar kijkt (dit doet Spotify ook met bijvoorbeeld Discover Weekly). Deze soortgelijke artikelen kunnen niet altijd betrouwbaar zijn. Door dit systeem zijn websites bekend geworden die dat niet zozeer verdienen als het gaat om goede informatie. InfoWars is hier een goed voorbeeld van.
Donald Trump en de verkiezingenIn de tijd van de presidentsverkiezingen heeft Donald Trump heel veel dank gehad aan het fenomeen van de filter bubbel. Facebook's algoritme (het systeem dat er voor zorgt dat je de dingen ziet die je wilt zien) zorgde voor enorm veel kliks voor InfoWars, vaak met loktitels en informatie over de liberalen zonder bronnen, die na onderzoek ook helemaal niet waar bleken te zijn. Mensen delen links van deze sites dan weer met familieleden door het op hen tijdlijn te zetten en voelen zich alleen maar meer aangemoedigd om het te geloven als hun kring er ook goed op reageert. Op Reddit zorgde subreddit r/the_donald voor de nodige commotie door links van dit soort - en nog vagere - sites met elkaar te delen en zo mensen mee te sleuren in ideeën en gebeurtenissen die niet eens kloppen of halve waarheden bezitten.
Hoe ontsnap ik eraan?
Niet. Nou ja, door al je sociale media te verwijderen, maar dan heb je alsnog mensen uit jouw kring die je kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om er altijd bij stil te blijven staan waarom de dingen die op je tijdlijn komen daar nou eigenlijk verschijnen. Op Instagram maken ze je daar al even bewuster van, door bij de ontdekkingspagina te zetten dat je deze post zit omdat je vrienden volgt die dit account ook volgen, of omdat de foto een tag bevat en je de laatste tijd meerdere foto's met die tag hebt bekeken. Ook kun je op Facebook een rapport aanvragen met alle data die ze over je hebben, om er even bewust van te zijn hoe het werkt en hoeveel ze echt van je weten. Bekijk ook altijd goed waar je je nieuws en informatie vandaan haalt en bestudeer of de bronnen wel betrouwbaar zijn. Je af en toe even wikkelen in nieuwswebsites of mensen volgen waar je het niet mee eens bent, kan je feed ook wat opfrissen.
TED talk over de filterbubbel van de bedenker van de term:
klik hierBronnen:
Spotify's Discover WeeklyPresidentsverkiezingenJe facebook data ophalenEr is nog heel veel te vertellen over het fenomeen van de filter bubbel, dus als jullie meer willen weten, laat het weten in de reacties. Vragen mogen ook gesteld worden, ik beantwoord ze graag!