Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Bluesweater
Een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd📚
0 | 0 | 0 | 0
0%
Welkom bij Virtual Popstar, de #1 community voor jongvolwassenen!

Maak nu gratis een account en praat mee op het forum. Speel games en kies uit duizenden kledingitems om je popster mee te verkleden.

Klik hier en maak je eigen account
> Sluiten
Helper
18 van de 24 sterren behaald
Profiel
Lilaloesie
avatar

 MeldenDepressie Blog 3 - Wat je vooral niet moet zeggen

D O N ' T  S A Y  T H A T 


Het kan soms moeilijk aanvoelen zijn voor iemand die geen depressie heeft hoe dingen kunnen aankomen als je een zwarte bril op hebt. Veel dingen komen harder aan en kunnen iemand echt raken zonder dat dat jouw bedoeling is. Jouw woorden kunnen iemand kwetsen of juist een enorm schuldgevoel geven.Probeer te letten op hoe je praat en word niet kritisch

1. “Je maakt je druk om niks”
Het hele perspectief van iemand die midden in een depressie zit is anders dan van een gezond persoon. Ik had al moeite met uit bed komen en me aankleden, laat staan de dag dan echt te beginnen. Uren kon ik alleen nadenken over dingen zonder ze te doen.Ik zag overal problemen en angsten die mij tegen hielden ook maar iets te doen. Het enige wat ik eigenlijk echt deed op een dag was me druk maken.Om van alles en nog wat.Het voelde vreselijk als iemand me hier op wees.

2. “Eigen schuld”

Het is heel belangrijk om het verschil te zien tussen iemand die in de put zit omdat hij bijvoorbeeld ontslagen is of iemand die in een depressie zit. Een depressie heeft niet altijd een aanwijsbare oorzaak en soms worden er wel redenen aangedragen, maar daar ligt ‘em de crux dan helemaal niet. Beschouw een depressief persoon als zieke, net zoals iemand die lichamelijk ziek is. Prijs iemand omdat hij/zij het toch maar allemaal volhoudt.

3. “Het gaat wel weer over”
Die vond ik altijd de allerlastigst. Alsof het een soort bevlieging is. Alsof je het niet serieus hoeft te nemen. Als je aan de buitenkant niet kunt zien hoe donker het binnen in iemand is, dan betekent dat niet dat het er niet is. Of dat iemand zich aanstelt en dat het wel over zal waaien. Een depressie is een echte aandoening en vaak kom je er niet uit zonder een medisch traject in te gaan. Psychologiseer dus niet zelf iemand van wie je denkt dat hij/zij depressief is, maar raad diegene aan om professionele hulp te zoeken.

4. “Misschien moet je anders gaan leven”
Mensen die een depressie krijgen, leiden vaak niet het meest regelmatige leven. Maar dat kun je niet aanwijzen als de oorzaak van een depressie, meer als de uitwassen van een persoonlijkheid die kan leiden tot een depressie. Ja, regelmaat en stabiliteit kunnen helpen om iemand uit een depressie te krijgen, maar als iemand diep-diep-diep in een donker hol zit, zijn er urgentere dingen waarop de focus moet liggen. Het is trouwens niet weg om iemand af en toe mee te nemen voor een wandelingetje. Toen ik in mijn hol zat, had ik aversie voor buitenlucht, maar het hielp me wel om nog een beetje contact te houden met de wereld om mij heen als ik eens in de zoveel tijd de straat opgesleurd werd.

5. “Nou ja, je kunt beter depressief zijn dan….”
Niet zeggen. Echt niet doen. Vooral niet als je een volledig gezond persoon bent. Dan weet je niet waarover je het hebt. Leed wegen is nooit een goed idee. Je kunt het een niet met het ander vergelijken. Je denkt misschien dat je iemand perspectief geeft door te zeggen dat het allemaal wel meevalt, maar daardoor geef je een depressief persoon (die sowieso al kampt met een schuldgevoel) alleen maar een nog groter schuldgevoel. Ja, hij/zij weet wel dat honger in Afrika een groter probleem is en dat hij/zij eigenlijk niks te zeuren heeft, maar nee, door dat te denken gaat de depressie niet over.

6. “Je moet gewoon positief denken”
Dit is dus hetzelfde als tegen iemand met een gebroken been zeggen dat ie positief moet denken. Dat helpt niet, want daar gaat een gebroken been niet van weg. Een depressieveling is überhaupt niet in staat om positief te denken. Nou ja, hij kan best tegen zichzelf zeggen: ‘ach, het valt allemaal wel mee’ maar de balans in zijn hersenen is zodanig verstoord dat het niet helpt.

7. Waarom ben je depressief dan, je hebt toch een prima leven? 

Dit is geen handige vraag/opmerking. Aan de buitenkant kan iemands leven er inderdaad heel leuk uit zien. Misschien heeft iemand wel een goede baan of leuke studie, een lieve partner, veel vrienden en doet hij of zij allemaal toffe dingen, maar dat betekent niet dat diegene ook daadwerkelijk gelukkig is. Depressiviteit zit 'm niet in dit soort concrete zaken, het zit 'm veel meer in een bepaald gevoel en hoe je over jezelf denkt.

8. “Zoek een nieuwe baan/ begin aan een nieuwe studie”
Uiteindelijk ligt de oorzaak van een depressie niet in een baan of een studie. Het kan dat iemands genezing in de weg gezeten wordt door een stressvolle baan of drukke studie, maar de wortel van het probleem ligt (meestal) in de hersenen. Daar hebben externe factoren over het algemeen niet zoveel mee van doen.

9. Depressief? Wil je dan ook dood? 
Deze vraag is nogal bot en kan hard binnen komen. Deze vraag is in de eerste plaats niet handig omdat lang niet iedereen met een depressie ook een doodswens heeft. Dit maakt de depressie echter niet minder ernstig. Anderzijds is de vraag niet helpend omdat het heel pijnlijk kan zijn om direct hiermee geconfronteerd te worden op het moment dat iemand wel met dergelijke gedachten rondloopt. Als je je hier zorgen over maakt, probeer dit dan op een wat subtielere manier aan te kaarten of leg je zorg neer bij een professional.

10. Iedereen heeft problemen

Tuurlijk, dat is waar. Maar dat neemt niet weg dat de persoon tegen wie je dit zegt kampt met een depressie. En die wordt niet minder door zo’n opmerking. Het enige wat je bewerkstelligt met zo’n opmerking is dat je de persoon in een depressie het gevoel geeft dat hij/zij zich aanstelt. Probeer je te verplaatsen in iemand, hoe moeilijk dat ook is. Een depressie voelt als een pikdonkere tunnel waar nooit licht naar binnenkomt, waar alleen pijn, angst en ander ellendig gevoel de boventoon voert en waarvan je denkt dat je er nooit meer uit zult komen.

11. Ik weet hoe je je voelt
Meerdere keren heb ik die naar mijn hoofd gekregen. Door mensen die ook wel eens ‘een dipje’ hadden ervaren. Voor iemand die depressief is, is het onmogelijk te reageren op zo’n uitspraak. Het leed is gewoon weg niet hetzelfde. Iedereen heft wel eens een dipje. Maar een depressie is toch zeker wel een stuk zwaarder. Het beïnvloed je hele leven en kan zo veel kapot maken. Soms hoor ik meiden in de trein zeggen; "Het regende vanmorgen toen ik op de fiets zat, ik word daar zo depressief van" Ik kan dan niks. Ik kan dit tot de dag van vandaag slecht begrijpen.

12. Depressief? Maar je lacht toch nog gewoon?
Depressieve mensen zitten niet de hele dag in een hoekje te huilen. Ik ben jarenlang depressief geweest terwijl ik gewoon studeerde en verder ook best in staat was redelijk normaal te functioneren. Diep vanbinnen was ik echter doodongelukkig. Dat iemand lacht en lol maakt betekent niet dat iemand niet depressief kan zijn. Bovendien zijn veel mensen met een depressie heel goed in staat dit voor de buitenwereld verborgen te houden. Misschien doet iemand naar de buitenwereld toe alsof alles goed gaat, maar valt diegene 's avonds huilend in slaap




W A A R  K A N  I K  H U L P  V I N D E N ?


Hulp vragen is een moeilijke stap maar wel een van de belangrijkste.Zonder hulp is het enorm moeilijk om van een depressie af te komen. Gun jezelf de hulp en het begrip van iemand die naar je luistert. Je kan alleen met een psycholoog praten of in een groep. Het ligt er aan wat voor jou prettig is en veilig aanvoelt.

Als eerste stap kan je naar de huisarts gaan om hulp te vragen voor je somberheid. Mocht het nodig zijn dan kan je huisarts je door verwijzen. Ook kan je naar laagdrempelige GGZ instellingen. Hier kan je vaak een in-take aan de telefoon doen waar je vragen moet invullen. Dan bepalen zij of ze je kunnen helpen.

Arkin - Basis GGZ - 28 vestigingen rond Amsterdam

Psy Q - Basis GGZ - Vestigingen over het hele land

Lentis - Basis GGZ - Vestigingen door heel Groningen

GGZ Friesland - Basis GGZ - Vestigingen door heel Friesland

GGZ Drenthe - Basis GGZ - Vestigingen door heel Drenthe

Dimence - Basis GGZ - Vestigingen door Overijssel

Eleos - Basis GGZ - Vestigingen door het hele land

Altrecht - Basis GGZ - Locaties in Utrecht

Rivier Duinen - Basis GGZ - Vestigingen in Zuid-Holland

GGZ Oost Brabant - Basis GGZ - vestigingen door Oost Brabant

GGZ WNB - Basis GGZ - Vestigingen door Brabant

MET GGZ - Basis GGZ - Vestigingen door Limburg

Heb je geen tijd om te wachten op een huisarts en denk je dat je iets geks gaat doen
Dan kan je altijd bij een crisisdienst bij jou in de buurt terecht of 

Bel naar 113 of ga naar 113.nl
Dit is de 112 voor zelfdoding niet voor de grap bellen



Dus dat is het einde van deze blog, een zwaar onderwerp maar belangerijk om over te blijven praten. Mocht je advies willen en even niet weten bij wie je terecht kan dan kan je mij altijd mailen.

Vond je dit intressant of helpend?
Laat het me weten in de reacties want ik hoor het graag
Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog!


Reactie plaatsen

Reageer op de blog Depressie Blog 3 - Wat je vooral niet moet zeggen van Lilaloesie .
Bericht plaatsen
Melden | Citeer
Lilaloesie schreef op 22-07 09:43:
Lilaloesie schreef:
Dankjewel voor de lieve reacties
Melden | Citeer
Anoniem schreef op 21-07 14:21:
Jeannie schreef:
Iedereen moet dit eigenlijk lezen. Heel goed verwoord denk ik. De tekst bij het plaatje is ook goed gekozen. Petje af.
Melden | Citeer
Anoniem schreef op 20-07 23:36:
Skillet schreef:
Echt heel goed geschreven!
Melden | Citeer
Anoniem schreef op 20-07 23:32:
Skillet schreef:
Ik ga dit even lezen